Een fietsplan voor je medewerkers: hoe begin je eraan?

Gedaan met ‘s morgens in de file staan! De fiets is een milieuvriendelijk en gezond alternatief voor woon-werkverkeer. Of je nu kiest voor een elektrische fiets of een traditionele fiets, wij zorgen voor een fietsplan dat perfect aansluit bij de behoeften van jouw bedrijf en medewerkers. Ontdek de voordelen van bedrijfsfietsen en hoe ze kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en een fitter team.

Wat is een fietsplan?

Een fietsplan is een mobiliteitsplan waarbij je als werkgever een fiets ter beschikking stelt aan je werknemers tegen aantrekkelijke voorwaarden. Het doel van het fietsplan is om werknemers te stimuleren om vaker de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer, wat zowel goed is voor de gezondheid als voor het milieu.

Hoe werkt een fietsplan?

Als werkgever zijn er verschillende mogelijkheden om bedrijfsfietsen te financieren:

  1. Kosteloze terbeschikkingstelling (bovenop het loon)
  2. Brutoloonruil (inleveren van brutoloon - budgetneutraal)
  3. Inruilen van de eindejaarspremie* (budgetneutraal)
  4. Nettoloonruil (inleveren van nettoloon - budgetneutraal)

In elke situatie is het belangrijk om op ondernemingsniveau de juiste afwegingen te maken en een fietspolicy uit te werken. Denk op voorhand na over vragen zoals bijvoorbeeld:

  • Wie heeft recht op een fiets?
  • Wie kan een fiets financieren binnen de wettelijke barema’s?
  • Welke impact heeft dit op het nettoloon van mijn medewerkers?
  • Welke financieringsmethode kies ik?
  • Wat bij ziekte of schorsing van mijn medewerker?
  • Wat bij uitdiensttreding?
  • Welke overeenkomst moet ik maken met mijn medewerker?
  • Zal ik een fiets leasen of aankopen?

*alleen mogelijk als de sectorale cao dit toelaat.

Wat zijn de voordelen van een fietsplan?

Een bedrijfsfiets wordt door de werkgever ter beschikking gesteld voor het woon-werkverkeer en mag ook privé gebruikt worden.

En het is meer dan ooit een aantrekkelijk voordeel. Op het privégebruik wordt namelijk geen belasting betaald, op voorwaarde dat de medewerker de fiets ook effectief voor woon-werkverkeer gebruikt.

Daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen:

  • Gezond

    Je stimuleert beweging en dat heeft een positief effect op de gezondheid én productiviteit van je medewerkers.

  • Duurzaam

    Fietsen draagt bij tot minder CO2-uitstoot.

  • Fiscaal voordelig

    Afhankelijk van de gekozen financieringsmethode, heeft de bedrijfsfiets fiscale voordelen voor zowel werkgevers als medewerkers.

Hoe stel ik een fietspolicy op?

Liantis helpt je graag een transparante fietspolicy uitwerken. Concreet bieden we drie formules aan. 

  • Toolkitformule: we geven jou alle benodigde documenten om een fietsplan uit te werken, en jij gaat er zelf mee aan de slag zonder verdere begeleiding.  

  • Comfortformule: we zetten jou op weg om een fietspolicy op te stellen, specifiek op jouw onderneming gericht. In deze formule is er evenwel geen persoonlijke begeleiding. 

  • Formule op maat: we helpen jou van a tot z een fietsplan ontwikkelen dat naadloos aansluit bij jouw onderneming. Deze formule omvat 12 uur persoonlijke begeleiding.

Interesse in één van onze formules of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. We bekijken samen met jou de beste formule.

Contacteer ons

Fietsleasing in de social profitsector (PC 330)

Dankzij een nieuwe cao kunnen werknemers in de social profitsector (PC 330) hun eindejaarspremie inruilen voor een fietslease. Dit kan zelfs al voor de eindejaarspremie van 2024! Die omzetting kan nog voor 2025, op voorwaarde dat het in jouw organisatie nog haalbaar is om alle stappen ter invoering tijdig te doorlopen.

Hoe maak ik de omslag? 

De cao is van toepassing op het volledig PC 330, met uitzondering van PC 330.03 en de werkgevers uit PC 330.04 die vrijwillig een EP toekennen. Om de omzetting mogelijk te maken, moeten volgende stappen doorlopen worden: 

  • De werkgever moet in het lokaal sociaal overleg (ondernemingsraad, CPBW, syndicale delegatie) nagaan of er interessante alternatieven zijn voor een collectief aanbod, zoals bv. groepsaankoop. 
  • Wordt er gekozen voor een fietslease, dan moet er op organisatieniveau een cao afgesloten worden. Een model hiervoor werd opgesteld door de sociale partners. 
  • Daarnaast moet een fietsleasepolicy overlegd en overeengekomen worden, waarbij de sector voorzien heeft welke verplichte bepalingen opgenomen moeten worden, en welke facultatieve bepalingen opgenomen kunnen worden. 
  • Vooraleer een werknemer effectief kan instappen in de fietslease, moet de werkgever hem verplicht bepaalde informatie geven, zoals bv. de berekeningen met betrekking tot de loonomzetting en de kostprijs van de fietslease. 
  • De werknemers die uiteindelijk vrijwillig kiezen voor fietslease, moeten een bijlage ontvangen bij hun arbeidsovereenkomst, waarin de modaliteiten van de loonomzetting worden voorzien. 

     

Reken op de ondersteuning van Liantis

Liantis helpt je graag een transparant fietsbeleid uitwerken. Daarvoor bieden we twee formules aan.

Comfortformule: Onze consultants en juristen gaan voor jou aan de slag en regelen jouw juridische documentatie van a tot z. Denk daarbij aan de opmaak van een ondernemingscao, een fietsleasepolicy en de verplichte bijlage in de arbeidsovereenkomst.

Flextoolformule: Net zoals bij de comfortformule gaan onze consultants en juristen voor jou aan de slag en regelen jouw juridische documentatie van a tot z. Denk daarbij aan de opmaak van een ondernemingscao, een fietsleasepolicy en de verplichte bijlage in de arbeidsovereenkomst. Bovendien bieden we jou hier ook een tool aan om de fietslease meteen in de praktijk uit te rollen.

Interesse in één van onze formules of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contacteer ons