Duurzaam ondernemen: bereid je voor op de verplichte duurzaamheidsrapportering

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht je binnenkort om te rapporteren over alle duurzaamheidsinitiatieven met een impact op mens, milieu en maatschappij. Dat maakt dat duurzaamheid straks permanent deel uitmaakt van toekomstgericht ondernemen.

verplichte duurzaamheidsrapportering

Wat is de impact op je kmo?

De Europese CSRD-richtlijn verplicht grote ondernemingen om vanaf 2025 te rapporteren over hun duurzaamheidsinitiatieven met impact op mens, milieu en maatschappij.  

In die rapportage wordt de volledige waardeketen in kaart gebracht, waardoor jij als klant of toeleverancier van die grote onderneming duurzaamheidsinformatie zal moeten bezorgen. Het gaat dan over de ESG-prestaties (Environment, Social en Governance) van jouw kmo. 

Waarom duurzaam ondernemen?  

Inzetten op duurzaam ondernemen zorgt ervoor dat je als kmo-werkgever voorbereid bent op de nieuwe regelgeving. Bovendien leidt de focus op duurzaamheid vaak tot kostenbesparingen, verhoogde efficiëntie en betere employer branding.  

Door maatschappelijk verantwoord ondernemen te omarmen, kan jij je kmo positioneren als vooruitstrevende en verantwoordelijke organisatie. En dat kan natuurlijk een concurrentievoordeel opleveren in een steeds bewuster wordende (arbeids)markt. 

Zo bereid jij je goed voor! 

Om jou hierin te ondersteunen, bieden Liantis en UNIZO een begeleidingstraject aan die alle sterktes en aandachtspunten van je kmo op vlak van milieu, energie, sociaal en bestuur in kaart brengt. We houden rekening met jouw noden én natuurlijk met alle wettelijke verplichtingen.  

Ga je liever zelf aan de slag? Check dan via onze gratis duurzaamheidsscan hoe jouw kmo scoort op vlak van ESG en welke initiatieven je kan ondernemen.  

Verbeter je sociale impact

Om je te helpen richting een duurzaam hr-beleid, bieden we bij Liantis heel wat adviestrajecten aan met focus op je sociale impact. Kies voor één traject of voor een combinatie van verschillende adviestrajecten. 

Tip: deze adviestrajecten komen in aanmerking voor subsidie via je kmo-portefeuille. 

  • Aanwezigheidsplan: pak het verzuim op een efficiënte en duurzame manier aan en voorkom afwezigheden in je organisatie.  
     
  • Toolkit duurzaam aanwezigheidsbeleid: ga meteen aan de slag met een duurzaam aanwezigheidsbeleid dat focust op het welzijn van je medewerkers. 
     
  • Transparant loonbeleid: kies voor een toekomstgericht, objectief en transparant loonbeleid met aandacht voor fiscale voordelen en benchmarkdata. 
     
  • Competentiebeleid: krijg inzicht in de prestaties van je medewerkers en hoe ze die kunnen verbeteren, en draag bij aan de wendbaarheid en groei van je medewerkers. 
     
  • Opleidingsbeleid: leer in 5 stappen hoe je een opleidingsplan maakt op maat van jouw organisatie en binnen het juiste wettelijke kader.  
     
  • Hr-advies op afroep: kies voor 12 of 24 uur hr-advies op maat en ga voor een performant hr-beleid. 

Heb je interesse in ons aanbod of heb je nog meer informatie nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Neem contact op