Bijzondere verlofstelsels
In België bestaan verschillende stelsels voor bijzonder verlof waar medewerkers gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld verlof voor zorgtaken, het volgen van opleidingen of voor verlof om dwingende redenen. We informeren je in dit artikel over de bijzondere verlofstelsels.
Wat zijn bijzondere verlofstelsels?
Bijzondere verlofstelsels geven medewerkers de mogelijkheid verlof op te nemen voor gebeurtenissen of situaties waarvoor de gewone (wettelijke) vakantiedagen niet bedoeld zijn. Bijvoorbeeld voor zorgtaken, het volgen van een opleiding of om zitting te kunnen nemen in een gemeenteraad.
Medewerkers hebben dan het recht om afwezig te blijven van het werk met behoud van hun normale loon of een forfaitaire uitkering. Daarnaast genieten zij kort voor, tijdens en kort na de verlofperiode vaak ontslagbescherming. We lichten de specifieke rechten en plichten voor medewerkers en werkgevers toe per verlofregeling.
Overzicht bijzondere verlofstelsels
Medewerkers kunnen bijzonder verlof opnemen voor verschillende gebeurtenissen of situaties. Bijvoorbeeld rond de geboorte van hun kind (moederschapsverlof, vaderschapsverlof, borstvoedingsverlof) en de zorg voor hun kind (ouderschapsverlof, tijdskrediet). Maar ook voor het volgen van vorming (tijdskrediet), het bijwonen van bijvoorbeeld een huwelijk of een begrafenis (klein verlet) of het uitoefenen van een politiek mandaat (politiek verlof).
Hieronder een overzicht van bijzondere verlofstelsels waarvan veel gebruik wordt gemaakt.
Zoek je als werkgever meer informatie over bijzondere verlofstelsels? Liantis helpt je graag verder!
Sociaal secretariaat