Ecocheques
Als werkgever kan je via ecocheques je medewerker een extralegaal voordeel bieden op zijn basisloon. We vertellen je wat je moet weten over ecocheques.
Als werkgever kan je via ecocheques je medewerker een extralegaal voordeel bieden op zijn basisloon. We vertellen je wat je moet weten over ecocheques.
De ecocheque is een extralegaal voordeel, bedoeld voor de aankoop van producten en diensten van ecologische aard. Hij is – net als de maaltijdcheque – vrijgesteld van belastingen en sociale lasten. Daardoor houdt de medewerker er netto meer aan over en kost het je als werkgever minder dan een reguliere loonsverhoging.
Medewerkers kunnen hun ecocheques gebruiken voor bepaalde uitgaven en slechts in bepaalde zaken. Ze zijn per cheque maximaal 10 euro waard en twee jaar geldig.
De uitgaven van de cheques is in handen van de private ondernemingen Edenred, Monizze , Sodexo en E-kena. Als werkgever moet je de ecocheques bij een van deze bedrijven bestellen.
De ecocheques zijn voordelig voor medewerkers omdat zij er geen sociale zekerheidsbijdragen, noch belasting op betalen.
Ecocheques zijn bedoeld voor de aankoop van producten en diensten van ecologische aard. Bij cao nr. 98 is een bijlage opgenomen met een lijst van producten en diensten die je kan kopen met ecocheques. Het is niet mogelijk om met ecocheques aankopen te doen die niet voorkomen op deze lijst.
De lijst kent drie categorieën:
Op de website van de Nationale Arbeidsraad kan je de volledige lijst raadplegen.
Voldoe je aan onderstaande voorwaarden, dan zijn de ecocheques een extralegaal voordeel dat vrijgesteld is van belasting en sociale bijdragen:
Een ecocheque is maximaal 10 euro waard en per jaar mag een medewerker maximaal € 250 aan ecocheques ontvangen.
Ecocheques zijn enkel vrijgesteld van belasting als ze zijn toegekend als aanvulling op het loon en volgens bovengenoemde voorwaarden. Ze zijn niet inwisselbaar voor geld.
In de toekomst zullen ecocheques mogelijk worden afgeschaft. Aanleiding is dat heel wat cheques ongebruikt blijven en de geldigheidstermijn ongemerkt verstrijkt, vaak omdat het voor de medewerkers niet duidelijk is wat ze precies met de cheques kunnen kopen. Daarnaast worden de administratieve rompslomp en bijhorende kosten vaak aangehaald als belangrijke drijfveren om de ecocheques af te schaffen.
Het blijft echter koffiedik kijken hoe het politiek debat beslecht zal worden, want hierover bestaat geen akkoord meer tussen de meerderheidspartijen in de regering. Hierdoor lijkt de afschaffing voorlopig veraf. Daarenboven hebben de sociale partners de intentie om de invoering van elektronische ecocheques verplicht te maken.
Ecocheques voor je medewerkers? Ontdek hoe we je kunnen ondersteunen!
Lees meer