Kraamgeld

De geboortepremie of kraamgeld is een toelage die bij de geboorte van een kind in Wallonië of Brussel wordt uitbetaald. Na de aanvraag tijdens de zwangerschap zorgen wij voor de uitbetaling van het kraamgeld. Hoe verloopt dat in de praktijk?

Wat is kraamgeld?

Het kraamgeld is de toelage die het kinderbijslagfonds bij de geboorte van een kind uitbetaalt. Naast de kinderbijslag vormt kraamgeld het tweede luik van de gezinsbijslag.

Wanneer kraamgeld aanvragen?

Het is mogelijk om kraamgeld aan te vragen vanaf het prille begin van de zwangerschap. 

Het kinderbijslagfonds mag het kraamgeld ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum uitbetalen. Bij de aangifte van de geboorte overhandigt de ambtenaar van de burgerlijke stand twee geboortebewijzen. Het ene is bestemd voor het ziekenfonds, het andere (‘geboortebewijs om het kraamgeld te bekomen krachtens de wetgevingen inzake gezinsbijslag’) moet de aanvrager naar de instelling sturen die intussen het kraamgeld betaald heeft. 

Hoe kraamgeld aanvragen?

Kraamgeld vraag je aan bij een kinderbijslaginstelling zoals KidsLife. Op het aanvraagformulier moet de behandelende arts of vroedkundige de zwangerschapsverklaring invullen.

Heb je een vraag over kraamgeld? KidsLife kan je helpen!

Lees meer