Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Wil je een medewerker ontslaan, dan moet je de wettelijke opzegtermijn respecteren. Met de online tool van Liantis bereken je eenvoudig de opzegtermijn en de eventuele ontslagvergoeding.
Wil je graag weten welke opzegtermijn van toepassing is? Maak dan gebruik van onze handige tool om de opzegtermijn te berekenen. Zo weet je meteen welke opzegtermijn je zou moeten respecteren wanneer je een arbeider of bediende wil ontslaan.
Zowel je medewerker als jijzelf als werkgever kunnen op elk moment beslissen om een arbeidsovereenkomst te beëindigen via een aangetekende brief. In dat geval zijn er twee mogelijkheden:
Sinds de invoering van het eenheidsstatuut gelden voor alle arbeiders en bedienden dezelfde, vaste opzegtermijnen voor de anciënniteit opgebouwd vanaf 1 januari 2014. Ook een sectoraal afgesloten cao kan niet afwijken van deze vastgelegde termijnen.
Sinds 1 januari 2018 kwam ook een einde aan de uitzonderingsregimes voor de bouwsector (PC 124) en de sector voor hout en stoffering (PC 126). Hierdoor zijn de opzegtermijnen voor alle arbeiders en bedienden voortaan gelijkgesteld.
De wettelijke opzegtermijn waar je als werkgever rekening mee moet houden, hangt af van het moment waarop het arbeidscontract is aangegaan. Is de medewerker vóór 1 januari 2014 in dienst gekomen, dan is de opzegtermijn opgebouwd uit twee delen.
Het eerste deel is de berekening voor de periode vóór 1 januari 2014 (indien van toepassing). Hier is er wel nog een onderscheid tussen arbeiders en bedienden van toepassing:
In het tweede deel reken je uit hoeveel weken opzegtermijn gelden binnen de regeling van ná 1 januari 2014. Hier zijn de termijnen voor arbeiders en bedienden wel dezelfde. Je vindt deze termijnen in de tabel hieronder. Indien je medewerker na 1 januari 2014 in dienst kwam, zijn enkel deze termijnen van toepassing.
Geeft je medewerker zelf zijn of haar ontslag, dan is de opzegtermijn beduidend korter dan in het omgekeerde geval: grofweg de helft van het aantal weken. Sinds eind 2023 kan de opzegperiode bij ontslag door de medewerker niet meer uit twee delen bestaan. Ongeacht de startdatum van de arbeidsovereenkomst zijn onderstaande termijnen van toepassing. Een opzegtermijn in geval van opzeg door de medewerker kan nog maximaal 13 weken bedragen.
Opzegtermijnen werkgever en medewerker
Wanneer je een medewerker ontslaat dan heeft hij recht op sollicitatieverlof tijdens zijn opzeg.
Is je medewerker deeltijds aan de slag? Ook dan heeft hij recht op sollicitatieverlof pro rata met de duur van zijn prestaties. Voor het sollicitatieverlof behoudt je medewerker zijn normale loon.
Werknemers die opgezegd werden met een verkorte opzegtermijn omwille van het bereiken van de pensioenleeftijd kunnen gebruik maken van het sollicitatieverlof. Ook werknemers die opgezegd werden met het oog op werkloosheid met bedrijfstoeslag hebben recht op sollicitatieverlof.
Valt er een ontslag dan moet je de wettelijke opzegtermijn respecteren. Doe je dat niet, of beëindig je het contract zonder dringende reden, dan moet je je medewerker een ontslagvergoeding betalen.
De berekening voor zowel de opzegtermijn als de verbrekingsvergoeding voor bedienden hangt af van het bruto jaarloon van de medewerker en van de datum waarop hij in dienst trad. Bereken hier de opzegvergoeding van jouw bediende.
Ook voor arbeiders wordt de ontslagvergoeding berekend op basis van de opzegtermijn. Voor arbeidsovereenkomsten die aanvingen voor 1 januari 2014 geldt – naar analogie van de bedienden – dat er twee berekeningen nodig zijn, waarbij de uitkomst van het eerste en het tweede deel de opzegvergoeding is.
Wat zijn de formaliteiten bij ontslag en wat is de wettelijke opzegtermijn? Lees er alles over in ons gratis e-book.