Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Ontsla je een oudere medewerker, dan kan hij in aanmerking komen voor een aanvullende vergoeding van jou als werkgever, boven op de vaste werkloosheidsuitkering. We informeren je over de verschillende stelsels van werkloosheid met bedrijfstoeslag.
Vroeger konden medewerkers die op een bepaalde leeftijd werden ontslagen met brugpensioen. Die naam is vervangen door het ‘stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag’, het SWT. Binnen het SWT hebben oudere ontslagen medewerkers recht op:
Er bestaan verschillende stelsels van werkloosheid met bedrijfstoeslag, met telkens andere leeftijds- en loopbaanvoorwaarden.
Om in aanmerking te komen voor het algemeen stelsel, geldt een leeftijdsgrens van 62 jaar. De vereiste loopbaan is 40 jaar.
Op 1 juli 2021 stegen de leeftijdsgrenzen voor de bijzondere SWT-stelsels van 59 jaar naar 60 jaar. Bekijk hier het overzicht van de voorwaarden voor SWT in 2024:
Om te kunnen genieten van het SWT, is een collectieve arbeidsovereenkomst nodig die het recht op een aanvullende vergoeding bij werkloosheid regelt.
Is het SWT geregeld in een cao, dan komen medewerkers onder de volgende voorwaarden in aanmerking voor het stelsel:
De medewerker moet bewijzen dat hij bij zijn ontslag een zekere leeftijd heeft bereikt en dat hij een bepaald aantal jaren heeft gewerkt. Hieronder vind je een overzicht van de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voor alle SWT-stelsels.
De leeftijd voor het algemeen stelsel (op basis van cao nr. 17) bedraagt 62 jaar. De vereiste loopbaan bedraagt 40 jaar.
Dit zijn drie bijzondere stelsels: SWT voor lange loopbaan en twee SWT-stelsels voor zware beroepen.
De NAR-cao 167 heeft het stelsel lange loopbaan verlengd van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025.
De leeftijdsgrens is 60 jaar. De vereiste loopbaan bedraagt 40 jaar.
Om gebruik te maken van het SWT voor mensen met een zwaar beroep, moet een sectorale of ondernemings-cao gesloten worden.
De leeftijdsgrens is 60 jaar.
De vereiste loopbaan bedraagt 35 jaar, waarvan een minimum aantal jaren in een zwaar beroep:
Om van dit stelsel gebruik te maken, moet zowel een NAR-cao als een sectorale cao worden afgesloten. NAR-cao 166 verlengt het stelsel tot en met 30 juni 2025. Dit stelsel kan je niet via een ondernemings-cao invoeren.
De vereiste loopbaan bedraagt 33 jaar en de persoon in kwestie moet:
Er zijn twee stelsels voor zware beroepen: één met een loopbaanvereiste van 35 jaar en één met een loopbaanvereiste van 33 jaar. De inhoud van het begrip ‘zwaar beroep’ is in beide stelsels dezelfde. Het verschil is dat het stelsel met een loopbaanvereiste van 35 jaar ook via een ondernemings-cao kan worden ingevoerd.
Het SWT vanaf 58 jaar is enkel nog mogelijk voor medewerkers met ernstige lichamelijke problemen of met het statuut van werknemer met een handicap. De vereiste loopbaan bedraagt 35 jaar.
Het SWT medisch statuut is een stelsel op basis van een NAR-cao. Er is geen sectorale of ondernemings-cao (of collectief akkoord) nodig. NAR-cao 165 maakt dit stelsel mogelijk van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025.
Als de minister van Werk je onderneming erkent als 'onderneming in moeilijkheden of herstructurering', dan gelden er andere voorwaarden om gebruik te maken van het SWT:
Een van de voorwaarden voor SWT is dat je werknemer recht moet hebben op werkloosheidsuitkeringen. Een werkloze heeft geen recht meer op werkloosheidsvergoedingen vanaf de eerste dag van de maand volgend op zijn 65ste verjaardag. Vanaf die leeftijd valt dus ook het recht op SWT weg. Een SWT’er heeft ook de mogelijkheid om met vervroegd pensioen te gaan. Dat is echter geheel vrijwillig.
De periode van SWT wordt gelijkgesteld voor de berekening van het pensioen. Het aantal jaren SWT wordt dus meegeteld bij het aantal ‘gewerkte’ jaren voor de berekening van het pensioen. Dat tot een volledige loopbaan van 45 jaar is bereikt. Het pensioenbedrag wordt gebaseerd op het laatste verdiende loon. Soms wordt er voor de berekening echter een forfaitair bedrag gebruikt voor jaren waarop de werknemer een beroep doet op het SWT. Dat is het geval voor het algemeen stelsel en het stelsel lange loopbaan, maar enkel voor de jaren sinds 2017.
De werkloosheidsuitkering van een SWT’er bedraagt 60% van het (begrensd) brutomaandloon. Dit percentage wordt behouden gedurende de volledige periode gedekt door de bedrijfstoeslag. De werkloosheidsuitkering bedraagt maximaal 1.692,60 euro per maand en 65,10 euro per dag sinds 1 mei 2024.
Bij het SWT gelden de algemene opzegtermijnen voor arbeiders en bedienden. De berekening van de opzegtermijn bestaat uit een som van twee delen:
Voor deel 1 mag er rekening worden gehouden met eventuele sectorale afwijkingen op de opzeggingstermijn voor arbeiders. Voor deel 2 zijn er geen afwijkingen binnen het SWT.
Bereken met de online tool van Liantis eenvoudig de opzegtermijn.
De vraag voor SWT komt vaak van de werknemer zelf. Een van de voorwaarden voor SWT is echter dat jij als werkgever de werknemer ontslaat en een werknemer kan je nooit verplichten om hem te ontslaan.
Moet je als werkgever een medewerker ontslaan? Lees alles wat je moet weten in dit gratis e-book.