Telewerk opnieuw de regel

Op het overlegcomité van 17 november 2021 werd beslist om telewerk opnieuw verplicht te maken vanaf 20 november voor wie een telewerkbare functie uitoefent, en dat gedurende minstens 4 dagen per week. De nieuwe regels gelden voorlopig tot en met 27 april 2022.

Strenge controles

Je moet dit als werkgever verplicht bijhouden via een elektronisch register dat je terug zal kunnen vinden op het portaal van de sociale zekerheid. Daarin moet je maandelijks registreren hoeveel mensen op een bepaalde locatie werken en hoeveel medewerkers onmogelijk kunnen thuiswerken. 

Belangrijk: de sociale inspectie zal actief controleren op deze regel. Wanneer je jouw medewerkers dus niet minstens 4 dagen laat thuiswerken, riskeer je boetes of zelfs een sluiting. 

Daarnaast zijn er nog bepaalde zaken waar je je als werkgever aan moet houden. Zo moet je voor een attest zorgen voor medewerkers die niet kunnen telewerken. Dit attest is niet nodig voor medewerkers die normaal van thuis uit werken, maar die louter in het kader van een terugkeermoment op de werkvloer aanwezig zijn.

Vervolgens mag slechts 20% van je medewerkers met een telewerkbare functie gelijktijdig op kantoor aanwezig zijn. Bij ondernemingen met minder dan 10 medewerkers mogen er 5 medewerkers gelijktijdig aanwezig zijn op de werkvloer.

Checklist: wat moet je als werkgever voorzien?

Wanneer je telewerk wil implementeren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Kan jij de volgende zaken al afvinken van je to-dolijst?

Zorgeloos telewerken

  • Maak duidelijke afspraken rond werktijd, bereikbaarheid, werkmiddelen …
  • Geef de thuiswerkdagen van je medewerkers door aan je sociaal secretariaat.
  • Geef tips aan je werknemers rond het thuiswerk en wanneer ze bijvoorbeeld het best pauzes nemen.

Mentaal sterk aan het werk

  • Hou rekening met het mentale welzijn van je werknemers: maak dat ze zich gemotiveerd en verbonden blijven voelen met je organisatie. Zo kan je bijvoorbeeld regelmatig een virtuele koffiepauze houden.
  • Hou voldoende overlegmomenten en spreek af hoe jullie vlot zullen communiceren.
  • Hou frequent contact met je werknemers maar zorg dat ze dit niet ervaren als controle. Vertrouwen is immers cruciaal.
  • Ondersteun je leidinggevenden in hun rol om medewerkers op afstand te coachen.

Een comfortabele werkplek

  • Schenk voldoende aandacht aan een juiste ergonomische houding van je medewerkers wanneer ze aan telewerk doen. Bij voorkeur gebruiken ze een apart toetsenbord en een muis. Zorg ook dat ze zeker aandacht hebben voor de instellingen van hun bureaustoel en tafel.
  • Onderschat ook het belang van voldoende licht, ventilatie en een juiste temperatuur niet voor je medewerkers en breng hen hiervan op de hoogte.
  • Beperk het aantal uren dat je medewerkers zittend doorbrengen. Motiveer hen om regelmatig actieve pauzes te nemen.

Zijn er nog een aantal aspecten onduidelijk voor jou of weet je niet precies hoe je aan zo’n telewerkbeleid begint? Koop dan onze handige toolkit over telewerk aan. De toolkit bevat naast een volledig uitgewerkt voorbeeld van een telewerkpolicy, ook templates om administratief alles in orde te brengen en een leidraad met alle juridische aandachtspunten.

Telewerk: denk aan het belang van een goede ergonomie

Op kantoor zijn je medewerkers voorzien van alle benodigdheden om ergonomisch te werken. Ze hebben een aanpasbare bureaustoel, een afzonderlijk toetsenbord en muis, een extra beeldscherm, misschien zelfs een verstelbare bureautafel … Maar plots werden onze woonkamers, keukens en bureaus massaal omgetoverd tot thuiswerkkantoor. En die waren vaak niet afgestemd op de ergonomische richtlijnen. Wijs je medewerkers daarom op het belang van een goede ergonomie wanneer ze thuiswerken.

Tips van onze experten

Wil je je werknemers advies geven over hoe ze hun werkplek het best inrichten wanneer ze thuis werken? Bezorg hen dan zeker deze video. Onze experten geven in deze korte e-learning tal van praktische tips en richtlijnen om een werkplek zo ergonomisch en aangenaam mogelijk te organiseren.

Wist je dat je als werkgever je medewerkers ook de mogelijkheid kan geven om persoonlijk ergonomisch advies te krijgen over hun thuiswerkplek? Doe je aanvraag op ergonomie@liantis.be en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Bescherm je tegen cyberrisico’s

Moest jouw onderneming van de ene dag op de andere overschakelen op thuiswerk? Dan zal je vast ook ondervonden hebben dat je IT-infrastructuur hier misschien niet op voorzien was. Telewerk brengt immers heel wat security-uitdagingen met zich mee. En dat net op een moment dat het risico op cyberaanvallen vrij groot is.

Het is dan ook belangrijk dat je jezelf én je medewerkers hier goed over informeert. Daarnaast kan ook een verzekering tegen cyberrisico’s soelaas brengen. Voor advies kan je steeds terecht bij je klantenadviseur.

Algemene tips en tricks rond telewerk

Wanneer medewerkers thuis aan de slag gaan, hou je het best rekening met deze zaken:

  • Je wil natuurlijk dat jouw medewerkers thuis even productief zijn als op de werkvloer. Lees alles over een productieve werkomgeving creëren.
  • Wekenlang van thuis uit werken is iets anders dan af en toe een dagje telewerken. Een haalbare en motiverende structuur aan je werkdagen geven, is dan broodnodig.
  • Een goede gezondheid en conditie zijn nu belangrijker dan ooit. Stimuleer je medewerkers om voldoende te bewegen met onze eenvoudige beweegtips.
  • Als werkgever wil je er zeker van zijn dat het werk effectief wordt gedaan, maar hoe vermijd je dat je jouw mensen constant controleert?
  • In tijden waarin we veel meer thuiswerken, kan het moeilijker zijn om de werkmotivatie op de lange termijn op peil te houden. Wil je je werknemers motiveren op afstand? Bekijk dan deze tips.

Hoe kan Liantis jou helpen bij de implementatie van je telewerkbeleid

Wanneer je telewerk wil implementeren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we bij Liantis een uitgebreide telewerk-toolkit voor jou ontwikkeld. Die toolkit bevat onder meer aanpasbare templates van standaarddocumenten (zoals een bijlage voor het arbeidscontract), een leidraad met alle juridische aandachtspunten, advies rond welzijn en ergonomie …

Implementeer telewerk in een handomdraai met onze handige toolkit.

Vraag je toolkit aan