Webinar hervorming van het venootschapsrecht

Download hier de presentatie van de webinar en vul de vragenlijst in om je accreditatie te behalen. 

Opgelet:

Het behalen van de accreditatie kan alleen als je de webinar live hebt bijgewoond.

Bekijk de webinar:

Meestgestelde vragen tijdens de webinar:

Het WVV verplicht alle vennootschappen om hun statuten voor eind 2023 aan te passen aan de nieuwe wetgeving. De statuten worden op 1 januari 2024 niet automatisch aangepast. Ook in de KBO blijft de oude benaming/afkorting nog staan totdat de statuten effectief worden aangepast, wat erg onprofessioneel oogt en vanaf januari 2024 zelfs ingaat tegen de wetgeving. Voor de buitenwereld is de vennootschap dus niet in lijn met de wetgeving. Concreet moet je hiervoor dus wel degelijk zelf actie te ondernemen. 

Er zijn heel wat zaken die dienen aangepast te worden aan het WVV (terminologie, verwijzingen naar oude wetgeving, nieuwe mogelijkheden onder WVV, gewijzigde procedures en clausules, bv. zetel, etc.). Daarnaast dienen statuten toch wel diverse clausules te bevatten; het blijft in eerste instantie het basisdocument waarop de werking van de vennootschap gebaseerd is. Ook in de KBO blijft nog de oude benaming/afkorting staan totdat de statuten effectief worden aangepast, wat erg onprofessioneel oogt en vanaf januari 2024 zelfs ingaat tegen de wetgeving. We raden daarom aan om de statuten aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Het WVV verplicht alle vennootschappen, en dus ook een CommV of een VOF, om hun statuten voor eind 2023 aan te passen aan de nieuwe wetgeving. De statuten worden op 1 januari 2024 niet automatisch aangepast. Ook in de KBO blijft nog de oude benaming/afkorting staan totdat de statuten effectief worden aangepast, wat erg onprofessioneel oogt en vanaf januari 2024 zelfs ingaat tegen de wetgeving. Voor de buitenwereld is de vennootschap dus niet in lijn met de wetgeving. Concreet dien je dus wel degelijk zelf actie te ondernemen hiervoor.  

Er wijzigt veel meer dan louter de naam en afkorting van CommV en VOF. (terminologie, verwijzingen naar oude wetgeving, nieuwe mogelijkheden onder WVV, gewijzigde procedures en clausules, bv. zetel, etc.) Ook in de KBO blijft nog de oude benaming/afkorting staan totdat de statuten effectief worden aangepast, wat erg onprofessioneel oogt en vanaf 1/2024 zelfs ingaat tegen de wetgeving. We raden daarom aan om de statuten aan te passen aan de nieuwe wetgeving.  

Wij bieden louter de aanpassing van de statuten van een VOF, CommV en VZW aan. Voor een omvorming naar een andere rechtsvorm verwijzen wij door naar de notaris. 

Voor deze dienstverlening werken wij nauw samen met Nonzerosum, een legal partner die legal consultants inzet bij bedrijven. 

We hanteren een pakketprijs. Daarmee bedoelen we dat je een all-in prijs betaalt voor het opstellen van de vereiste documenten.  

Dit zou dan veronderstellen dat de CommV ontbonden en vereffend wordt en de vennoten en/of zaakvoerder elk afzonderlijk als eenmanszaak hun professionele activiteiten verderzetten. De fiscale en financiële consequenties van dergelijke beslissing dienen uiteraard goed overwogen te worden. 

Er wijzigt veel meer dan louter de naam en afkorting van CommV en VOF. Er zijn namelijk heel wat zaken die dienen aangepast te worden aan het WVV (terminologie, verwijzingen naar oude wetgeving, nieuwe mogelijkheden onder WVV, gewijzigde procedures en clausules (bv. zetel) etc.). Ook in de KBO blijft nog de oude benaming/afkorting staan totdat de statuten effectief worden aangepast, wat erg onprofessioneel oogt en vanaf januari 2024 zelfs ingaat tegen de wetgeving. We raden daarom aan om de statuten aan te passen aan de nieuwe wetgeving. 

Enkel bij een statutenwijziging dienen de statuten volledig aangepast te worden. Een wijziging van een niet-statutaire zaakvoerder leidt niet tot een forced-insituatie. Het is echter wel nuttig om de statuten toch ook aan te passen omdat je dan een publicatiekost voor je klant uitspaart.  

In principe niet. Wij doen dit enkel als destijds de identiteit van de stille vennoot toch werd bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.  

Ja, dit kan.  

Buiten de bestuursaansprakelijkheid leggen het WVV en de overheid momenteel geen andere sancties op. Het oogt wel er onprofessioneel als de statuten niet worden aangepast. Ook in de KBO blijft nog de oude benaming/afkorting staan totdat de statuten effectief worden aangepast en vanaf januari 2024 gaat dit in tegen de wetgeving. Voor de buitenwereld is de vennootschap dus niet in lijn met de wetgeving. 

Behaal je accreditatie: vragenlijst

Bedankt voor het volgen van de sessie.

Accreditatie

Om je accreditatie voor de webinar te ontvangen, moet je aan drie voorwaarden voldoen. Je moet:

  • de webinar live en volledig bekijken;
  • de vragen die tijdens het webinar getoond werden, beantwoorden;
  • een korte vragenlijst over het webinar invullen.

Wanneer je aan deze drie voorwaarden voldoet, zullen wij je accreditatie voor 30 minuten categorie A in de loop van volgende week registreren via het ITAA-portaal. Vul hieronder de vragenlijst in.

Opgelet! het bekijken van de opname van de webinar levert geen accreditatie op.

Vragenlijst