Cao 100: een alcohol- en drugsbeleid voor jouw organisatie

Alcohol en drugs op de werkvloer vormen een risico. Medewerkers onder invloed van verdovende middelen verzuimen vaker, zijn vaker betrokken bij arbeidsongevallen, zijn minder productief en nemen vaker foute beslissingen.  

Sinds 1 april 2009 stelt cao 100 dat je als werkgever verplicht bent om een preventief alcohol- en drugsbeleid op te zetten in je onderneming. Kan je daar hulp bij gebruiken? Van een toolkit en opleidingen tot een traject op maat: Liantis staat klaar om je te helpen!  

bad day at work

Het gevaar van alcohol en drugs op het werk 

Uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat alcoholmisbruik ons land jaarlijks naar schatting 2,2 tot 2,9 miljard euro kost aan ziekteverzuim, arbeidsongevallen, verkeersongevallen, productieverlies en werkloosheid.  

Alcohol en drugs hebben een negatieve invloed op werkprestaties doordat de concentratie vermindert: complexe taken worden moeilijker, vermoeidheid en fouten nemen toe, terwijl de alertheid daalt.  

Een preventief middelenbeleid door CAO 100

De welzijnswetgeving en CAO100 verwachten van jou als werkgever dat je zorgt voor een goed preventiebeleid. In een alcohol- en drugsbeleid leg je alle afspraken rond het gebruik van alcohol en drugs vast, om zo problemen te kunnen voorkomen én aanpakken.  

In een eerste (verplichte) fase dien je als werkgever de uitgangspunten en doelstellingen van het alcohol- en drugsbeleid in je onderneming te bepalen, ze te concretiseren in een beleids- of intentieverklaring, en ze ten slotte in het arbeidsreglement op te nemen.  

In een tweede (facultatieve) fase kan je je beleid indien nodig verder uitwerken met concrete regels en procedures.  

De vier pijlers van een doeltreffend preventiebeleid  

  1. Voorlichting en vorming :
    Hoe informeer je de hiërarchische lijn en je medewerkers over het preventiebeleid? Hoe zorg je ervoor dat alle leidinggevenden op de hoogte zijn van de regelgeving en procedures?   

  2. Regelgeving:
    Welke regels gelden er over het gebruik van alcohol en/of drugs tijdens het werk, tijdens een personeelsfeestje of nieuwjaarsreceptie?  

  3. Procedures:
    Welke procedures bestaan er om problematisch gedrag aan te pakken? Hoe stel je vast dat de regels overtreden worden? Op welke manier wordt een werkonbekwame werknemer naar huis gevoerd?  

  4. Hulpverlening:
    Bij wie kunnen je medewerkers terecht?  

Hoe kunnen we je helpen?

Hulp nodig bij het uittekenen van een alcohol- en drugsbeleid voor je organisatie? Liantis helpt je graag! Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Neem contact met ons op

Eerste fase alcohol- en drugsbeleid

Je bent verplicht om de uitgangspunten en doelstellingen van je alcohol- en drugsbeleid op te nemen in je arbeidsreglement. Klanten van Liantis externe dienst voor preventie en bescherming op het werk vinden deze gratis bijlage terug via Mijn Welzijn op het Werk.

Opleiding: een middelenbeleid voor jouw organisatie

Tijdens deze multidisciplinaire opleiding krijg je heel wat tools om zelf een preventief alcohol- en drugsbeleid voor je organisatie uit te werken. Na het volgen van deze opleiding heb je bovendien recht op 1 uur gratis advies of begeleiding bij het opstellen van je middelenbeleid.
 

Ontdek alle details in de opleidingsfiche

 

Toolkit: zelf aan de slag

Met deze documentatiebundel kan je zelf aan de slag. Je vindt er al het materiaal om een middelenbeleid uit te werken op maat van je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een voorbeeld van een middelenbeleid, een leidraad om je eigen beleid uit te werken, een gespreksleidraad enz.
 

Een overzicht van de toolkit

 

Traject op maat

Liantis kan je ook bijstaan van a tot z: van analyse en opstart tot opmaak van het beleid en de implementatie ervan. Onze expert geeft dan advies en ondersteunt je, met als eindresultaat een breed gedragen middelenbeleid dat overeenstemt met de visie en missie van je organisatie.
 

Meer info voor een traject op maat

 

Opleiding leidinggevenden: reageren op signalen van middelenmisbruik

Medewerkers die hun job niet haar behoren kunnen uitvoeren door een alcohol- of drugsprobleem, geven subtiele maar ook zichtbare signalen. In deze opleiding leren leidinggevenden hoe ze die signalen tijdig herkennen. Zo kunnen ze meteen ingrijpen, en de nodige begeleiding en opvolging voorzien voor de persoon in kwestie.
 

Ontdek alle details in de opleidingsfiche

 

Sensibilisering rond middelengebruik op het werk

Een korte sensibiliseringssessie waarin we werknemers een korte introductie geven over de mogelijke impact van alcohol en andere al dan niet legale middelen.
 

Meer info over deze sensibiliseringssessie