Reanimatie: hoe moet je iemand reanimeren?

Wekelijks worden in ons land ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. De kans bestaat dus dat dit ook op de werkvloer voorvalt. Daarom is het goed om weten hoe je een noodsituatie en het slachtoffer het best benadert.

Benadering van een bewusteloze persoon: algemene principes reanimatie

STAP 1: Veiligheid eerst

Zorg voor een veilige situatie, voor jezelf, het slachtoffer en de omstaanders.

STAP 2: Wat is er gebeurd?

Begin met de controle van het bewustzijn van het slachtoffer. Dit doe je door hem/haar luid aan te spreken en aan zijn/haar schouders te schudden.

Zorg voor vrije ademhalingswegen door het hoofd in hyperextensie te brengen en een kinlift uit te voeren.

Controleer de ademhaling gedurende maximaal tien seconden door te kijken naar de bewegingen van borst en buik, te voelen of het slachtoffer lucht uitademt en goed te luisteren. Belangrijke noot: gaspen (happen met de mond) is géén normale ademhaling.

STAP 3: 112 alarmeren

Als je alleen bent, alarmeer dan onmiddellijk zelf het noodnummer 112. Vertel tijdens de oproep duidelijk wat er gebeurd is en waar, wat de gevaren zijn, hoeveel slachtoffers je telt, wie ze zijn en in welke toestand ze verkeren. Zijn er omstaanders aanwezig, spreek dan iemand van hen aan om direct 112 te alarmeren.

STAP 4: Start de reanimatie bij abnormale ademhaling

Reanimatie richtlijnen

Bij de reanimatie wissel je hartmassage (30 keer het borstbeen indrukken) af met twee beademingen. Laat zo weinig mogelijk tijd tussen de twee soorten behandelingen.

Hartmassage

Kniel naast het slachtoffer. Neem plaats ter hoogte van de schouders. Plaats de hiel van je ene hand op het midden van de borstkas van het slachtoffer. Plaats je andere hand boven op je eerste en haak je vingers in elkaar. Strek je armen en hou je schouders boven je handen. Druk het borstbeen vijf à zes cm in en doe dit aan een ritme van 100 tot 120 keer per minuut. 

Beademing

Voor je aan de mond-op-mond beademing begint, kantel je het hoofd van het slachtoffer en trek je zijn/haar kin omhoog. Knijp met duim en wijsvinger de neus van het slachtoffer dicht. Plaats je mond kruiselings over de mond van het slachtoffer en blaas er rustig lucht in gedurende één seconde. Indien mogelijk kan je ook een beademingsmasker gebruiken.

Opleiding EHBO

Voor wie mensen wil reanimeren, is het uiteraard nuttig een opleiding tot erkende EHBO’er te volgen. Liantis verzorgt een aantal gecertificeerde EHBO-opleidingen. Naast de basisopleiding en bijscholing bieden wij onder meer cursussen AED (voor het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator) en vormingen op maat aan.

EHBO kan levens redden! Ontdek ons opleidingsaanbod.

Lees meer