Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Meest gezocht
Arbeidsmiddelen zijn al de machines, apparaten, gereedschappen en installaties die je medewerkers op de arbeidsplaats gebruiken. Kortom, elk middel waarmee ze arbeid verrichten. Vooraleer arbeidsmiddelen op de markt komen, moeten ze voldoen aan een heel aantal regels en kwaliteitseisen, opgelegd door de Europese overheid. De fabrikant bewijst dat hij een product conform de richtlijnen op de markt brengt door middel van een CE-markering op het product.
Werkgevers zijn verplicht de arbeidsmiddelen zo te kiezen en in te zetten dat de veiligheid en de gezondheid van hun werknemers gewaarborgd zijn. Daarbij moeten ze niet alleen rekening houden met de eventuele risico’s, maar ook met de ergonomische aspecten. Om je ervan te verzekeren dat je de meest geschikte arbeidsmiddelen aankoopt, werk je volgens een specifieke aankoopprocedure. We noemen die procedure ook ‘de drie groene lichten’. Je interne preventieadviseur werkt deze procedure voor je uit. Zorg ervoor dat iedereen de correcte aankoopprocedure kent en toepast.
Eenmaal de arbeidsmiddelen aangekocht zijn, heeft elk bedrijf een inventaris ervan nodig. Daarbij is het belangrijk dat je voor elk arbeidsmiddel kan bewijzen dat de aankoopprocedure is gevolgd en dat er een risicoanalyse is uitgevoerd voor je het arbeidsmiddel in gebruik nam. De interne preventieadviseur noteert de resultaten van die analyse en de genomen preventiemaatregelen in het indienststellingsverslag. Houd alle documenten die verband houden met één arbeidsmiddel bij in een 'machinedossier'.
Werknemers die met arbeidsmiddelen werken, moeten een adequate opleiding krijgen, zodat ze beschikken over de nodige informatie en ook op de hoogte zijn van eventuele gevaren waaraan ze blootgesteld worden.
De werkgever dient ervoor te zorgen dat zijn werknemers precies weten hoe ze de beschikbare arbeidsmiddelen moeten gebruiken. Dat gebeurt onder andere mondeling, bijvoorbeeld tijdens het onthaal van een nieuwe werknemer. Maar ook werknemers die al langer in dienst zijn, moeten soms nog eens opfrissen hoe je een bepaalde machine bedient. Wat dat betreft, spelen de veiligheidsinstructies een belangrijke rol.
De instructies kunnen de vorm aannemen van een kaart, maar ook van een video, uitgebreide handleidingen of pictogrammen, enzovoort. Ze preciseren gegevens over de werking, de gebruikswijze, de inspectie en het onderhoud. Bij de analyse van arbeidsongevallen blijkt immers dat de oorzaak van een arbeidsongeval vaak te wijten is aan het ontbreken van adequate instructies.
Bij het opstellen van de veiligheidsinstructies is het vooral belangrijk dat je nadenkt hoe je je boodschap zal overbrengen. Tracht, vooraleer je veiligheidsinstructies begint te schrijven, de volgende zaken scherp te stellen:
Na de opmaak moet je de veiligheidsinstructies voorleggen aan de preventieadviseur van de interne of externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Voor gezondheidskundige aspecten is dit de arbeidsarts.
De wettelijke verplichtingen inzake arbeidsmiddelen zijn beslist zeer uitgebreid en complex. Om je te helpen hieraan te voldoen, kun je bij Liantis terecht voor de volgende onderwerpen:
Meer weten? Neem dan contact op met je klantenadviseur.
Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Ontdek hoe Liantis jou kan helpen om veilig te werken!