My Liantis

Werkbaarheidscheques: zet in op het welzijn van je onderneming

Eenmanszaken, kmo’s en grote ondernemingen kunnen nog tot eind 2021 een beroep doen op de werkbaarheidscheques. Met die subsidie wil de overheid je motiveren om het welzijn op het werk te verhogen. Liantis staat je daar graag in bij!

Wat zijn werkbaarheidscheques?

De werkbaarheidscheques zijn een initiatief van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Eenmanszaken, kmo’s en grote ondernemingen kunnen er tot eind december 2021 een beroep op doen. 

De cheques dienen om de werkbaarheid in jouw onderneming te vergroten. Je kan de cheques gebruiken voor metingen of scans die de werkbaarheidsgraad in jouw organisatie in kaart brengen of voor begeleiding bij het opstellen van een werkbaarheidsplan

Om de cheques te kunnen gebruiken, moet je samenwerken met geregistreerde dienstverleners van de kmo-portefeuille, zoals Liantis. Je kan ze ook maximaal drie keer aanvragen, voor een maximumbedrag van 10.000 euro. De cheques kan je tot eind december 2021 aanvragen, tot het totale beschikbare budget van 3.000.000 euro is opgebruikt.

Voor alle voorwaarden en de aanvraagprocedure van de werkbaarheidscheques kan je hier terecht.

Uitbreiding als gevolg van de coronacrisis

De werkbaarheidscheques dienen voor het uitvoeren van scans of begeleiding. De verbeteracties die daaruit voortvloeien, moet je verplicht uitvoeren en de kosten daarvan kan je niet betalen met de werkbaarheidscheques. Maar de overheid heeft beslist om die voorwaarde naar aanleiding van de coronacrisis te wijzigen. Verbeterprojecten die focussen op het psychosociaal welzijn van je medewerkers en die te maken hebben met de gewijzigde arbeidsomstandigheden door de coronacrisis, kan je wél financieren met de werkbaarheidscheques. Het gaat dan concreet om:

  • aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers verhogen binnen de gewijzigde context van de coronapandemie.
  • competentieversterking, noodzakelijk om te kunnen werken in de gewijzigde arbeidscontext.
  • acties die inspelen op het psychisch welbevinden van werknemers en werkgevers in deze crisistijd.

Wat kan Liantis voor jou betekenen?

Liantis is een erkende kmo-dienstverlener. Je kan dus bij ons terecht als je wil gebruikmaken van de werkbaarheidscheques. Dit kunnen we voor jou betekenen:

  • We brengen de fysieke werkbaarheid of het comfort bij jou op werkvloer van a tot z in kaart.
  • We organiseren een werknemersbevraging (kwantitatief en/of kwalitatief) over verschillende componenten van werkbaar werk.
  • We helpen je bij het opmaken van een werkbaarheidsplan, waarin we noodzakelijke maatregelen aangeven.
  • We helpen je bij het uitvoeren van verbeteracties die gelinkt zijn aan de coronacrisis.

Neem contact op

Benieuwd naar onze aanpak voor jouw onderneming? We lichten de verschillende formules graag vrijblijvend toe! Vul het formulier hieronder in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.