Btw-nummer opzoeken via KBO

Wil je de bedrijfsgegevens of het btw-nummer opzoeken van een klant of leverancier? Via Liantis zoek je eenvoudig in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Het controleren van een btw-nummer kan je op basis van ondernemingsnummer, naam, of adres.
Btw-nummer opzoeken

Wat is de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)?

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is een databank waarin de Belgische Federale overheid alle kerngegevens van ondernemingen vastlegt per ondernemingsnummer. Het doel daarvan is efficiënt werken en procedures vereenvoudigen. De kbo mikt op administratieve vereenvoudiging, doordat de gegevens van bedrijven makkelijk te raadplegen zijn en niet steeds opnieuw moeten worden opgevraagd.

Als starter ben je verplicht je onderneming in te schrijven in de kbo. Liantis ondernemingsloket regelt dit voor je.

Een binnenlands btw-nummer opzoeken

Wil je weten of jouw bedrijfsgegevens correct vermeld staan in de KBO? Of die van een klant of van je leverancier? Je kan de databank van de KBO doorzoeken en makkelijk btw-nummers controleren. 

Je kan zoeken op de bedrijfsnaam, het ondernemingsnummer of op het adres. Het ondernemingsnummer is gelijk aan het btw-nummer, maar dan zonder de vermelding ‘BTW BE’.

Op naam

Wil je het btw-nummer opzoeken van een leverancier, maar heb je enkel de naam van de onderneming om van te vertrekken? Geen nood: je kan zoeken op de maatschappelijke benaming of een zoekwoord in de benaming.

Op adres

Ook als je de naam van een onderneming niet hebt, maar wel een adres, raak je al heel ver. Via companycheck ben je verplicht om te zoeken op gemeente in combinatie met een naam of zoekwoord. Via public search kan je zoeken op het adres zelf.

Buitenlands btw-nummer controleren

Doe je zaken over de grens, dan wil je niet voor verrassingen komen te staan. Check daarom met wie je in zee gaat.

Binnen Europa

Wie wil weten of een ondernemer een geldig btw-nummer in Europa heeft, kan dit nagaan in de VIES-databank. Zo weet je meteen of de ondernemer ingeschreven is voor handelstransacties met bedrijven in andere EU-landen. In dit geval moet je wel weten in welke lidstaat de ondernemer actief is en moet je ook zijn ondernemingsnummer ingeven. Je weet dan meteen of de onderneming een geldig btw-nummer heeft.

Buiten Europa

Wanneer je zaken doet buiten de Europese Unie, hoef je geen btw aan te rekenen en te betalen. Dit geldt zowel voor de export van goederen als voor het leveren van diensten. Voorwaarde is dat goederen de EU daadwerkelijk verlaten. Dit kun je bewijzen dankzij de douanecontrole.

Btw-nummer opzoeken via de Kruispuntbank

Voorbeeld

Het landbouwbedrijf van Henk en Frieda verkoopt pootaardappelen aan een klant in Algerije. Omdat de klant buiten Europa is gevestigd, rekent het landbouwbedrijf geen btw aan. Wanneer de Algerijnse klant beslist om zelf een transport vanuit de Antwerpse haven te organiseren, waarbij hij ook een levering van een Nederlandse landbouwer verscheept, vragen Henk en Frieda hem het bewijs van de douanecontrole door te sturen. Zo kunnen ze aantonen dat hun pootaardappelen buiten de EU zijn verkocht. Ze rekenen in eerste instantie btw aan, maar storten het btw-bedrag terug naar de klant na ontvangst van het bewijs. Zo is hun btw-administratie altijd op orde.

Wil je de bedrijfsgegevens of het btw-nummer opzoeken van een klant of leverancier?

Zoek eenvoudig in de KBO via Liantis