My Liantis

Verschil tussen btw-nummer en ondernemingsnummer

Hoewel ze sterk op elkaar lijken, is een btw-nummer niet hetzelfde als een ondernemingsnummer. Je hebt een ondernemingsnummer nodig om een btw-hoedanigheid aan te vragen. Pas na de activatie van je btw-nummer ben je klaar om je economische activiteit te starten.

Ondernemingsnummer en KBO

Als startende ondernemer vraag je een ondernemingsnummer aan. Je onderneming wordt via dit nummer opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), een grote elektronische databank van de overheid met de gegevens van alle ondernemingen in België.

Als zelfstandige ben je verplicht je ondernemingsnummer te vermelden op al je communicatiemiddelen: van je visitekaartjes over je website tot je briefhoofden.

Btw-nummer activeren

Je btw-nummer is hetzelfde als je ondernemingsnummer maar dan met ‘BTW BE’ ervoor. Een ondernemingsnummer verkrijgt een btw-hoedanigheid na activatie.

Een btw-nummer aanvragen en de btw-activering van je ondernemingsnummer gebeuren na de inschrijving in de KBO, maar voor de aanvang van de economische activiteit. Je kan beginnen met factureren zodra je btw-nummer is aangevraagd. In afwachting van activatie volstaat het om ‘btw-nummer in aanvraag' te vermelden op je factuur.

Start je een eenmanszaak, dan regelt Liantis ondernemingsloket je ondernemingsnummer en de activatie van je btw-nummer. Richt je een vennootschap op, dan creëert de griffie van de rechtbank van koophandel je ondernemingsnummer. Vervolgens ga je langs bij Liantis ondernemingsloket voor het toekennen van een hoedanigheid en voor het vervolledigen van de gegevens van je vennootschap in de KBO. Pas dan is de onderneming actief en kan ze activiteiten ontplooien.

Het is echter mogelijk om al onkosten te maken voor de opstart van je economische activiteiten. Daarom kan het aangewezen zijn je btw-nummer vóór je handelshoedanigheid te activeren. Zo kan je tot zes maanden voor je effectieve start de btw die je op eventuele aankopen betaalde, terugvorderen.

Voorbeeld Sandra start een online webshop in handtassen. Ze gaat langs bij een ondernemingsloket, waar ze het ondernemingsnummer voor haar eenmanszaak aanvraagt en meteen ook haar btw-nummer activeert. Ze laat zich daarnaast bijstaan door een reclamebureau, dat voor haar een huisstijl en website ontwikkelt. Doordat Sandra een btw-nummer heeft, kan ze de btw op de facturen van het reclamebureau terugvorderen. Op haar website en visitekaartjes vermeldt Sandra haar ondernemingsnummer, op de facturen voor verkochte handtassen vermeldt ze haar btw-nummer.
btw-nummer en ondernemingsnummer

Een ondernemingsnummer vereenvoudigt

In elk contact met de overheid zal gevraagd worden om je ondernemingsnummer. Via dit nummer kan de overheid veel kerninformatie terugvinden in de KBO en dat maakt vele formaliteiten eenvoudiger.

Daarom ben je als starter van een handels- of ambachtsonderneming of als vrije beroeper verplicht je onderneming in te schrijven in de KBO. Dit geldt voor natuurlijke personen en voor vennootschappen.

Klaar om te starten? Vraag vandaag nog je btw-nummer aan via het online ondernemingsloket! 

Sluit je aan