Coöperatieve vennootschap (CV) oprichten – dit moet je weten!
Een CV of coöperatieve vennootschap heeft als doel om aan een specifieke nood van haar coöperanten te voldoen. De aandeelhouders moeten zelf genieten van de dienstverlening van de CV. Met een CV streef je niet per se een zo groot mogelijke winst na, maar wel een gemeenschappelijk doel, dat je wil bereiken door samen te werken met je zakenpartners.
Een coöperatieve vennootschap heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en telt minstens drie oprichters. Aandeelhouders kunnen vrij in- of uit de CV uitstappen, zonder al te veel formaliteiten. Bij de opstart van je CV moet je als oprichter ‘iets’ inbrengen, maar er geldt er geen minimumkapitaal.
Nieuwe vennootschapswetgeving
Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen maakt komaf met coöperatieve vennootschappen die in werkelijkheid eigenlijk niet coöperatief zijn van karakter. Voortaan is een sociale, coöperatieve insteek een absolute must voor elke CV.
De twee coöperatieve vennootschapsvormen die bestonden – CVOA met onbeperkte en CVBA met beperkte aansprakelijkheid – verdwijnen. De meeste CVBA’s zullen zich moeten omvormen tot besloten vennootschap (BV), terwijl CVOA’s over het algemeen onder de nieuwe, verkorte noemer ‘CV’ vallen.
Een coöperatieve vennootschap oprichten: hoe doe je dat?
Om een CV op te richten, moet je met minstens drie oprichters zijn. Samen met hen ga je langs bij een notaris, die voor jullie een authentieke akte opstelt.
In tegenstelling tot bij de vroegere CVBA, heb je bij de oprichting van een coöperatieve vennootschap geen beginkapitaal nodig. Elk van de oprichters moet wel nog altijd ‘iets’ – een symbolische euro volstaat – inbrengen in de vennootschap en die inbreng vanaf het begin volstorten.
Kies je voor een inbreng in natura, door bijvoorbeeld je arbeid in te brengen, dan moet de waardering van die inbreng in een omstandig verslag beschreven staan.
Bepaalde coöperatieve vennootschappen komen in aanmerking om door de overheid als CV erkend te worden. Daarnaast kan je je CV ook laten erkennen als sociale onderneming. Geen van deze erkenningen zijn verplicht, maar ze leveren wel een aantal interessante voordelen op, zoals bijvoorbeeld een gunstig fiscaal regime.
Aansprakelijkheid bij een CV
Als aandeelhouder in een coöperatieve vennootschap ben je enkel aansprakelijk voor het bedrag dat je zelf inbracht in de vennootschap. Maakt je CV schulden, dan blijft je privévermogen voor de schuldeisers buiten schot.
Voor- en nadelen coöperatieve vennootschap (CV)
Een coöperatieve vennootschap oprichten? Sluit je vandaag nog aan via het online ondernemingsloket!
Sluit je aan!