My Liantis

S-bvba of starters-bvba oprichten: betekenis & voorwaarden

Een s-bvba of een starters-bvba is de ideale formule voor starters zonder kapitaal, want je hebt maar één euro nodig om je eigen s-bvba op te richten. Een perfect alternatief dus voor een eenmanszaak.

Wat is een starters-bvba?

Een s-bvba heeft heel veel gemeen met een klassieke bvba. Het belangrijkste verschil is het wettelijk minimum kapitaal: één euro volstaat. Heb je geen spaarcenten of vind je het nog te vroeg om een belangrijke som te investeren, dan is een s-bvba dus een ideale bedrijfsvorm om van start te gaan. Later kan je dan overschakelen naar een gewone bvba.

Voorbeeld Inge is net afgestudeerd als choreografe met een voorliefde voor linedance. Ze wil graag aan de slag gaan als danslerares met een zelfstandig statuut. Als jonge starter heeft ze echter geen eigen middelen om in te brengen in een vennootschap. Na overleg met haar boekhouder en een bezoekje aan de notaris kiest ze ervoor een starters-bvba op te richten. Ze heeft hiervoor slechts € 1 startkapitaal nodig.

Voorwaarden van een bvba voor starters

Om een s-bvba op te richten, moet je een natuurlijke persoon zijn. Verder gelden – op het startkapitaal na – dezelfde voorwaarden als voor een klassieke bvba: 

  • Je bent maar aansprakelijk ten belope van het bedrag dat je in de vennootschap inbrengt. 
  • De aandelen van je vennootschap zijn altijd op naam en slechts onder strikte voorwaarden overdraagbaar
  • Om je starters-bvba op te richten, heb je een notariële akte nodig.
  • Je krijgt af te rekenen met een aantal strikte boekhoudkundige verplichtingen.

Een starters-bvba blijft – zoals de naam doet vermoeden – wel enkel weggelegd voor starters. Elk jaar moet je een stuk van je winst reserveren. Van zodra die reserves de grens van 18.550 euro overschrijden, wordt je vennootschap een bvba.

Voor- en nadelen van een starters-bvba

  • Om je eigen s-bvba op te richten, heb je geen startkapitaal nodig: 1 euro volstaat.
  • In een s-bvba geniet je van beperkte aansprakelijkheid en afscherming van je privévermogen, waardoor de s-bvba een perfect alternatief voor een eenmanszaak vormt.
  • Je moet elk jaar 25% van je winst reserveren. Zodra de som van de reserves en het startkapitaal samen 18.550 euro bedraagt, wordt je s-bvba automatisch omgezet naar een bvba.
  • Als je dividenden wil uitkeren, bestaat de kans dat je niet meer kan profiteren van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting.  
  • Je moet net zoals bij een klassieke bvba een aantal formaliteiten regelen, zoals een notariële akte en de publicatie in het Staatsblad.
  • Bij het opstellen van je financieel plan moet je je verplicht laten bijstaan door een erkende boekhouder of accountant.

Klaar om te starten? Sluit je vandaag nog eenvoudig aan via het online ondernemingsloket! 

Sluit je aan