S-BVBA of starters-BVBA oprichten: betekenis & voorwaarden
Een S-BVBA of een starters-BVBA was tot voor kort dé ideale formule voor starters zonder kapitaal, want je had maar één euro nodig om je eigen S-BVBA op te richten. Dit maakte van de S-BVBA het perfecte alternatief voor een eenmanszaak. De nieuwe 'besloten vennootschap' - die sinds 1 mei 2019 bestaat - maakte deze ondernemingsvorm overbodig.
Wat is een starters-BVBA?
Een S-BVBA had heel veel gemeen met een klassieke BVBA. Het belangrijkste verschil was het wettelijk minimumkapitaal: één euro volstond voor de oprichting. Had je geen spaarcenten of vond je het nog te vroeg om een belangrijke som te investeren, dan was een S-BVBA dus een ideale bedrijfsvorm om van start te gaan. Later kon je dan overschakelen naar een gewone BVBA.
Voorwaarden van een BVBA voor starters
Om een S-BVBA op te richten, moest je een natuurlijke persoon zijn. Verder golden – op het startkapitaal na – dezelfde voorwaarden als voor een klassieke BVBA:
- Je was maar aansprakelijk ten belope van het bedrag dat je in de vennootschap inbrengt.
- De aandelen van je vennootschap waren altijd op naam en slechts onder strikte voorwaarden overdraagbaar
- Om je starters-BVBA op te richten, had je een notariële akte nodig.
- Je kreeg af te rekenen met een aantal strikte boekhoudkundige verplichtingen.
Een starters-BVBA bleef – zoals de naam doet vermoeden – wel enkel weggelegd voor starters. Elk jaar moest je een stuk van je winst reserveren. Van zodra die reserves de grens van 18.550 euro overschreden, werd je vennootschap een BVBA.
Voor- en nadelen van een starters-BVBA
Starters-bvba en het nieuwe vennootschapsrecht
Sinds 1 mei 2019 – het startschot voor het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen – is het niet langer mogelijk een starters-BVBA op te richten. In plaats daarvan kan je kiezen voor een BV of besloten vennootschap. Bestaande S-BVBA’s krijgen een transitieperiode om hun vennootschap om te vormen.
De voorwaarden om een BV op te richten zijn soepeler. Je hoeft bijvoorbeeld geen kapitaal meer vast te leggen bij de oprichting. In plaats daarvan moet je werk maken van een degelijk financieel plan.
Klaar om te starten? Sluit je vandaag nog eenvoudig aan via het online ondernemingsloket!
Sluit je aan