Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Swingen je personeelskosten de pan uit of ben je bang talentvolle medewerkers te verliezen? Download nu het hr-trendrapport!
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Hiermee bied je je medewerkers een flexibel loonpakket aan, zonder dat de loonkost voor jou als werkgever stijgt.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Als startende zelfstandige in bijberoep moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen betalen. Voor zelfstandigen in bijberoep geldt geen minimumbijdrage.
Bereken je sociale bijdragen
Je krijgt als starter in bijberoep een voorlopige bijdrage van 100,25 euro aangerekend. Die voorlopige bijdrage stemt overeen met een netto belastbaar inkomen van 1.881,75 euro.
Van zodra de fiscus je definitieve netto belastbaar inkomen voor een bepaald jaar doorgeeft aan je sociaal verzekeringsfonds, wordt je definitieve sociale bijdrage als zelfstandige in bijberoep berekend op basis hiervan:
Nan is ambtenaar. Daarnaast baat ze als zelfstandige in bijberoep een webwinkel uit. Als starter betaalde Nan het eerste jaar 401,00 euro aan voorlopige bijdragen (100,25 euro x 4 kwartalen). Twee jaar later blijkt dat haar werkelijk netto belastbaar inkomen dat eerste jaar 5.500 euro bedroeg.
Haar definitieve sociale bijdrage bedraagt 1.172,04 euro. Nan zal dus 771,04 euro moeten bijbetalen (1.172,04 euro min de voorlopige bijdragen van 401,00 euro die ze al betaalde).
De maximumbijdrage bedraagt 5.193,11 euro per kwartaal. In tegenstelling tot een zelfstandige in hoofdberoep is een zelfstandige in bijberoep geen minimumbijdrage verschuldigd. Wanneer je inkomen onder de vrijstellingsgrens ligt, ben je zelfs helemaal geen bijdragen verschuldigd.
Het is belangrijk dat je rekening houdt met het principe van proratisering van je inkomen. Ben je geen volledig jaar actief, dan wordt je inkomen namelijk naar een jaarinkomen omgerekend.
Jonathan start op 1 april 2025 als zelfstandig thuisverpleger in bijberoep en verdient dit jaar 15.000 euro. Hij start in het tweede kwartaal van 2025 en is dus gedurende 3 kwartalen actief als zelfstandige. Zijn sociale bijdragen van 2025 zullen daarom berekend worden op een jaarinkomen van 20.000 euro, namelijk 15.000 euro gedeeld door drie kwartalen van activiteit maal vier kwartalen. Op dit omgerekende jaarinkomen van 20.000 euro worden dan de sociale bijdragen berekend. Voor het tweede, derde en vierde kwartaal van 2025 is Jonathan een vierde van de jaarbijdrage verschuldigd. Dat komt neer op een kwartaalbijdrage van 1.065,49 euro.
Als je weet dat je definitieve inkomen onder de vrijstellingsgrens van 1.881,76 euro zal liggen, kan je een vrijstelling van voorlopige bijdragen aanvragen. Denk je dat je voorlopige bijdragen te laag zijn, dan kan je een verhoogde voorlopige bijdrage betalen. Zo vermijd je een grote herziening achteraf.
Wil je weten hoeveel sociale bijdragen je moet betalen als zelfstandige in bijberoep?