Zelf je sociale bijdrage berekenen

Elke zelfstandige moet sociale bijdragen betalen via een sociaal verzekeringsfonds. Dankzij deze bijdragen bouw je tal van sociale rechten op zoals ziekte- en invaliditeitsverzekering, kinderbijslag en pensioen. Benieuwd hoeveel jouw definitieve sociale bijdrage zal bedragen? Bereken het nu!
laattijdige betaling sociale bijdragen

Wat heb je nodig voor het berekenen van je definitieve sociale bijdrage?

  • De exacte datum waarop je zelfstandige activiteiten van start gingen.
  • Je verwacht netto belastbaar inkomen (het inkomen vanaf het begin van dit jaar of vanaf je startdatum tot en met 31 december van dit jaar of de datum van stopzetting van je activiteit).

Als zelfstandige bedragen je sociale bijdragen gemiddeld ongeveer 20,50% van je inkomen, wat aanzienlijk minder is dan voor een loontrekkende. Je bouwt dan ook niet evenveel sociale rechten op als een loontrekkende.

Je kan je wel aanvullend verzekeren door bijvoorbeeld een aanvullend pensioen of een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten. Wat mooi meegenomen is, is dat deze investeringen fiscaal interessant zijn en een korting opleveren op je sociale bijdrage. Zo zorg je niet alleen voor een extra appeltje voor de dorst, maar optimaliseer je ook in één klap je sociale bijdragen.

Wil je weten hoeveel sociale bijdragen je moet betalen? Bereken het snel!

Bereken je sociale bijdragen