Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Swingen je personeelskosten de pan uit of ben je bang talentvolle medewerkers te verliezen? Download nu het hr-trendrapport!
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Hiermee bied je je medewerkers een flexibel loonpakket aan, zonder dat de loonkost voor jou als werkgever stijgt.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Kindje op komst? Allereerst een dikke proficiat! Maar waar heb je als zelfstandige moeder in spe nu precies recht op? We zetten het even op een rijtje.
Elk kind dat geboren wordt vanaf 1 januari 2024 en in Vlaanderen gedomicilieerd is, ontvangt een eenmalig startbedrag van 1.238,78 euro.
Je kan het Startbedrag al aanvragen vanaf het prille begin van de zwangerschap. De aanvraag gebeurt bij de uitbetaler van het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Ben je nog niet aangesloten bij een uitbetaler? Vraag het startbedrag online aan bij Kidslife!
Als je kind in Brussel gedomicilieerd is, ontvang je voor geboortes vanaf 1 januari 2025 een eenmalig kraamgeld van:
Als je kind in Wallonië gedomicilieerd is, ontvang je per geboorte een eenmalig kraamgeld van 1.340,90 euro.
De aanvraag gebeurt bij de uitbetaler van de kinderbijslag. Ben je nog niet aangesloten bij een uitbetaler? Vraag je kraamgeld dan nu online aan bij Kidslife!
Lees er alles over in onze gratis startersgids!
Je hebt recht op maximum twaalf weken moederschapsrust of op dertien weken als je bevalt van een meerling. Wil je aanspraak maken op een moederschapsuitkering, dan moet je minstens drie weken bevallingsrust in acht nemen. Tijdens deze periode mag je niet werken. De verplichte rustperiode start zeven dagen voor de vermoedelijke geboortedatum en loopt tot twee weken na de geboorte.
Van de negen weken facultatieve bevallingsrust kan je er twee opnemen vanaf twee weken voorafgaand aan de verplichte moederschapsrust. De facultatieve moederschapsrust kan je opnemen in verschillende vrij te kiezen periodes van zeven dagen, maar uiterlijk binnen 36 weken na de verplichte moederschapsrust. Je kan er ook voor kiezen om de facultatieve periode van moederschapsrust halftijds op te nemen.
Na de geboorte van haar tweeling beslist Katrien, die een kapperszaak heeft, om haar facultatieve moederschapsrust halftijds op te nemen. Ze blijft halftijds werken en ontvangt tegelijk een halve uitkering. Deze keuze geeft haar recht op dubbel zoveel weken facultatieve rust: normaal gezien gaat het om maximum achttien weken halftijds, maar voor Katrien zijn het er twintig aangezien ze moeder werd van een meerling.
Als kersverse mama heb je recht op een uitkering voor de periode(s) waarin je moederschapsrust neemt. Die moet je aanvragen bij je ziekenfonds. Wanneer je de moederschapsrust voltijds opneemt, bedraagt de uitkering 890,31 euro per week (vanaf de vijfde week ontvang je 814,32 euro per week). Wanneer je de moederschapsrust halftijds opneemt, ontvang je 445,16 euro per week (vanaf de vijfde week ontvang je 407,16 euro per week).
Als je een moederschapsuitkering geniet als zelfstandige, dan ben je voor het kwartaal na de bevalling geen sociale bijdrage verschuldigd. Tijdens dit vrijgestelde kwartaal behoud je alle sociale rechten. Het sociaal verzekeringsfonds van Liantis past deze vrijstelling automatisch toe, je hoeft hier dus geen specifieke aanvraag voor te doen.
Als je recht hebt op de moederschapsuitkering, dan heb je ook recht op 105 gratis dienstencheques. Je kan ze gebruiken voor huishoudelijke hulp: schoonmaken, wassen en strijken, boodschappen doen en maaltijden bereiden. Een cheque komt in Vlaanderen overeen met een bedrag van 10 euro (in Brussel en Wallonië is dat 10,20 euro) en is goed voor een uur hulp in huis.
De overheid brengt je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte van je bevalling. Daarna gaan zij na of je aan de voorwaarden voor moederschapshulp voldoet en ontvang je automatisch de nodige info en het aanvraagformulier. Het aanvraagformulier mag je invullen en aan jouw klantenadviseur bezorgen.
Heb je een Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen afgesloten, dan pluk je daar de vruchten van wanneer je moeder wordt. Je verzekeraar betaalt onder bepaalde voorwaarden in jouw plaats enkele premies voor je aanvullend pensioen. Daarnaast verwittig je ook best de verzekeraar bij wie je een hospitalisatieverzekering hebt afgesloten van de nakende geboorte van je kindje.