Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Wanneer je je sociale bijdragen te laat betaalt, ontvang je een betalingsherinnering. De herinnering vermeldt niet alleen de onbetaalde sociale bijdragen, maar ook wettelijke verhogingen. Als de bijdragen gedurende een tijd niet betaald worden, kan je schuld aardig oplopen.
Deze verhogingen zijn van toepassing wanneer je je sociale bijdrage niet tijdig betaalt. De sociale bijdragen moeten in de regel op de rekening van je sociaal verzekeringsfonds staan uiterlijk op de laatste dag van het betreffende kwartaal. Moet je na de (her)berekening van je definitieve bijdrage een bedrag bijstorten, dan moet je dit uiterlijk doen op de laatste dag van het kwartaal dat volgt op het kwartaal van de herziening.
Is je schuld op de uiterste betaaldatum niet vereffend, dan ben je een verhoging verschuldigd van 3% op het onbetaald gedeelte. Zolang je je bijdrage niet volledig afrekent, komt daar elk kwartaal een nieuwe verhoging van 3% bij, bovenop het onbetaalde gedeelte. Daarnaast wordt een eenmalige verhoging van 7% aangerekend indien je op 31 december nog openstaande bijdragen hebt.
Op deze regel bestaat slechts één uitzondering: starters die zich tijdig hebben aangesloten krijgen voor de eerste twee kwartalen van aansluiting een kwartaal extra de tijd om de voorlopige bijdrage te betalen.
Voor verhogingen kun je een aanvraag tot kwijtschelding indienen. Dit betekent dat je vraagt om de verhogingen niet te moeten betalen.
Je stuurt je sociaal verzekeringsfonds een ingevuld aanvraagformulier waarin je uitlegt hoe het komt dat je je sociale bijdragen te laat betaalde. Het is belangrijk om je aanvraag goed te motiveren.
Uitzondering: wanneer je een laattijdige betaling uitvoerde van slechts 1 kwartaalbijdrage en Liantis ontving deze betaling binnen de 8 dagen na de vervaldatum, dan kan je eenmalig een kwijtschelding aanvragen zonder je aanvraag te motiveren.
Een aanvraag voor kwijtschelding van verhogingen van een bepaald kwartaal is slechts mogelijk nadat de sociale bijdragen voor dit kwartaal volledig betaald zijn. De verhogingen zelf hoef je dus niet te betalen om een aanvraag te kunnen indienen.
Na de indiening van je aanvraag bij je sociaal verzekeringsfonds, zal het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) je aanvraag onderzoeken. De uiteindelijke beslissing ligt bij hen.
Het RSVZ zal je aanvraag goedkeuren wanneer het oordeelt dat je laattijdige betaling te wijten is aan "overmacht" of je situatie “behartigenswaardig” is. Dit is een vage term, maar de praktijk wijst uit dat:
Deze voorbeelden vormen geen garantie. Elke aanvraag wordt individueel beoordeeld door het RSVZ. Vind je dat een weigering onterecht is, dan kun je een tweede aanvraag indienen waar je extra bewijs aan toevoegt of waarin je je situatie beter uitlegt.
Let op: Kamp je met achterstallige sociale bijdragen, dan wordt je ziekenfonds op de hoogte gebracht, waardoor je dokterskosten mogelijk niet terugbetaald worden. Daarnaast zal je in bepaalde gevallen geen recht hebben op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, moederschapsuitkeringen ...
Neem bij betalingsmoeilijkheden dus tijdig contact op met je sociaal verzekeringsfonds om je mogelijkheden te bespreken.
Heb je nog vragen over verhogingen wegens laattijdige betaling? Neem contact met ons op!