Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Swingen je personeelskosten de pan uit of ben je bang talentvolle medewerkers te verliezen? Download nu het hr-trendrapport!
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Hiermee bied je je medewerkers een flexibel loonpakket aan, zonder dat de loonkost voor jou als werkgever stijgt.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Wil je starten als zelfstandig verpleegkundige? Slimme keuze! Je zal ongetwijfeld genoeg mensen vinden die jouw zorg en expertise nodig hebben. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt en je informeert bij de juiste instanties vooraleer je effectief start als zelfstandige. Daarom lijsten we graag voor jou een paar belangrijke stappen op die je moet volgen om vlot te starten als verpleegkundige.
Start als verpleegkundige
Het spreekt voor zich dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen vooraleer je als verpleegkundige kan werken. Zo moet je:
Twijfel je nog over de formaliteiten die je moet vervullen? Bij het invullen van de Starters GPS ontvang je een gepersonaliseerd stappenplan voor een correcte opstart.
Heb je het juiste diploma en visum op zak en wil je als zelfstandig verpleegkundige aan de slag? Breng dan eerst de volgende formaliteiten in orde.
Een vennootschap of toch liever een eenmanszaak? De meest voordelige optie is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wist je trouwens dat het vennootschapsrecht grondig is hervormd om het eenvoudiger en meer flexibel te maken?
Kom alles te weten over de (nieuwe) vennootschapsvormen.
Als zelfstandig verpleegkundige open je ook het best een professionele bankrekening. Zo kan je voorkomen dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening. Start je onder de vorm van een vennootschap, dan is een aparte bankrekening zelfs verplicht.
Vooraleer je aan de slag kan, moet je ook bij het ondernemingsloket bepaalde formaliteiten vervullen. Via Liantis kan dat bovendien ook volledig online. Het is eenvoudig en je vermijdt wachtrijen. Volgende zaken brengen we voor jou in orde:
Sinds 1 juli 2009 zijn ook verpleegkundigen verplicht om zich vóór aanvang van hun activiteiten via een ondernemingsloket in te schrijven in de KBO. Start je als eenmanszaak of met een maatschap, dan creëert het loket voor jou een ondernemingsnummer en vervolledigt het je inschrijving in de KBO. Dat laatste betekent dat de basisgegevens van je onderneming in de KBO worden opgenomen. Denk maar aan je vestigingseenheid, activiteiten, hoedanigheid, bankrekeningnummer enz.
Start je met een vennootschap (andere dan een maatschap)? Dan is het de griffie van de bevoegde ondernemingsrechtbank die het ondernemingsnummer van je vennootschap zal creëren. Voor de vervollediging van de inschrijving van je vennootschap in de KBO dien je wel nog steeds bij het ondernemingsloket langs te gaan.
Start je een onderneming, dan moet je vaak ook btw-formaliteiten vervullen. Welke formaliteiten dat precies zijn, hangt af van de soort activiteiten die je uitoefent en de btw-regeling die je kiest.
Als gereglementeerd (para)medisch beroeper maakt de wet in de eerste plaats een onderscheid tussen je handelingen met een therapeutisch doel en deze zonder. Je therapeutische handelingen zijn op basis van art. 44 §1, eerste lid, 1° van het btw-wetboek vrijgesteld van btw. Concreet betekent dit dat je op die handelingen geen btw mag aanrekenen. Niet-therapeutische handelingen (zoals bv. nazorg van ingrepen of behandelingen met een louter esthetisch karakter) zijn wel gewoon aan de btw onderworpen (tenzij ze onder een ander vrijstellingsluik uit art. 44 van het btw-wetboek zouden vallen). Of je je activiteiten uitoefent als eenmanszaak of onder de vorm van een vennootschap, speelt overigens geen rol.
Oefen je enkel therapeutische handelingen uit, dan ben je een vrijgestelde btw-plichtige en hoef je je ondernemingsnummer niet bij de btw te activeren. Ook van andere btw-formaliteiten (aanrekenen btw, indienen periodieke aangiftes/jaarlijkse klantenlisting, ...) ben je vrijgesteld. Oefen je naast je therapeutische handelingen ook niet-therapeutische handelingen uit, of oefen je enkel niet-therapeutische handelingen uit? Dan ben je een gemengde, respectievelijk gewone btw-plichtige en moet je je ondernemingsnummer vóór de start van je activiteiten bij de btw-activeren.
Ter gelegenheid van je btw-activatie zal je ook een btw-regeling moeten kiezen waarbij elke regeling haar eigen specifieke voorwaarden en eigenschappen heeft. Je kan opteren voor maand- of kwartaalaangiften, of, als je jaarlijkse omzet uit je aan de btw onderworpen activiteiten niet hoger is dan 25.000 euro (excl. btw), voor de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen.
Een zelfstandige moet zich vóór de aanvang van de zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Vanaf de startdatum van de aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds betaal je elk kwartaal een voorlopige sociale bijdrage. Die wordt nadien herberekend op basis van je netto belastbaar inkomen van dat jaar. In ruil voor de betaling van sociale bijdragen, bouw je sociale rechten op. Zo ben je onder andere verzekerd tegen ziekte en bouw je pensioenrechten op.
Wens je aan te sluiten bij Liantis sociaal verzekeringsfonds, dan kan het ondernemingsloket, naast de voormelde zaken, ook je aansluiting bij Liantis sociaal verzekeringsfonds meteen in orde brengen.
Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in België.
Als verpleegkundige moet je een correcte boekhouding voeren. Afhankelijk van je situatie is dit een enkelvoudige of een dubbele boekhouding. Een goede accountant is cruciaal: hij of zij adviseert je financieel en fiscaal en geeft je de nodige gemoedsrust voor een succesvolle uitvoering van je beroep als verpleegkundige. Voor een lijst van accountants in jouw regio kan je terecht op de website van ITAA.
Als geconventioneerd verpleegkundige in hoofdberoep heb je jaarlijks recht op een RIZIV-toelage.
Met deze RIZIV-toelage bouw je een aanvullend pensioen op zonder dat je daarvoor zelf iets moet investeren. De financiering gebeurt volledig vanuit het RIZIV.Naast de opbouw van een aanvullend pensioen ben je ook beschermd bij arbeidsongeschiktheid via de solidaire waarborgen die wettelijk moeten voorzien worden in een RIZIV-Voorzorgsplan.Volgende extra’s zijn voorzien:
Om van de RIZIV-toelage te genieten, dien je een RIZIV-Voorzorgsplan op te starten. Het RIZIV stort de toelage jaarlijks door in de polis. Bij pensionering ontvang je dan het opgebouwde kapitaal.
Om de link met je zelfstandig statuut niet te verliezen, is Liantis hiervoor dé perfecte partner.
Met de sociale bijdragen die je elk kwartaal betaalt, bouw je enkele belangrijke wettelijke rechten op, onder andere:
Als zelfstandig verpleegkundige heb je de mogelijkheid om jouw sociale zekerheid nog te versterken.
Zo kan je deelnemen aan een Sociaal VAP waarin je op een fiscaal vriendelijke manier een aanvullend pensioenkapitaal opbouwt. Je geniet niet enkel van een aanzienlijk fiscaal voordeel, daarenboven geniet je een fikse korting op sociale bijdragen omdat de bijdragen voor een fiscaal aanvullend pensioen volledig als beroepskost aftrekbaar zijn. Zeker het overwegen waard als aanvulling op je wettelijke pensioen! Hiervoor kan je ook bij Liantis terecht.
Om jezelf nog beter financieel te beschermen bij arbeidsongeschiktheid, is een verzekering Gewaarborgd Inkomen warm aan te bevelen. In zo’n polis verzeker je een bijkomend vervangingsinkomen dat aanvullend op de dagvergoedingen via de mutualiteit aan jou wordt uitbetaald. De premies zijn volledig aftrekbaar als beroepskost.
Start je als bestuurder van een vennootschap, dan is een Individuele Pensioentoezegging (IPT) een interessante opportuniteit. De IPT wordt onderschreven door jouw vennootschap en bouwt zo voor jou een aanvullend pensioen op. Binnen de IPT heb je de optie om aanvullende waarborgen te voorzien zoals een Gewaarborgd Inkomen en/of een overlijdenskapitaal. Met een IPT dek je dus zo goed als alle risico’s in binnen dezelfde polis en dat volledig op kosten van jouw vennootschap. Het fiscale voordeel valt hier volledig in de vennootschapsbelasting.
Combineren met andere pensioenplannen kan, zolang je rekening houdt met de fiscale grenzen, maar dit zoeken wij graag voor je uit.
Belangrijk extra voordeel: je kan vanuit jouw pensioenplannen als zelfstandige voorschotten opvragen voor de financiering van vastgoed en dit vóór pensioenleeftijd.
Heb je alle administratieve verplichtingen in orde gebracht en jouw sociale zekerheid geregeld? Dan kan je zonder zorgen jouw carrière als verpleegkundige starten!
Sluit je vandaag nog aan via het online ondernemingsloket.