Gereglementeerde beroepen: wie moet er beroepskennis bewijzen?

Voor een aantal gereglementeerde activiteiten, denk maar aan de bouwsector, moet je aantonen dat je het vak beheerst. Om welke beroepen gaat het precies en hoe kan je je bekwaamheid aantonen?
beroepskennis

Gereglementeerde beroepen per gewest

In tegenstelling tot in Vlaanderen, bestaan in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest lijsten van gereglementeerde beroepen. Wil je als starter in een van deze beroepen aan de slag? Dan zal je je beroepsbekwaamheid moeten kunnen aantonen.

Vlaanderen

In het Vlaams Gewest is de verplichting om beroepsbekwaamheid te bewijzen sinds 1 januari 2019 afgeschaft.

Brussel

In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest blijft de beroepsbekwaamheid voor alle gereglementeerde beroepen voorlopig te bewijzen. Ze worden in vijf groepen ingedeeld:

  1. Voeding: restaurateur of traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker
  2. Bouw: ruwbouw, stukadoor, cementeer en dekvloer, tegel, marmer en natuursteen, dakdekker en waterdichting, plaatsen/herstellen van schrijnwerker, glazenmaker, algemeen schrijnwerk, eindafwerking, installatie van centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair, elektrotechnische activiteiten, algemeen aannemer.
  3. Voertuigen: zelfstandige activiteiten met betrekking tot fietsen en motorvoertuigen.
  4. Persoonsverzorging: schoonheidsspecialist(-e), opticien, begrafenisondernemer.
  5. Andere: installateurs-frigoristen.

Wallonië

Ook in het Waalse Gewest blijft de beroepsbekwaamheid voor alle hierboven vermelde gereglementeerde beroepen - net zoals in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest - voorlopig te bewijzen, met uitzondering van masseur, voetverzorger, droogkuiser-verver, dentaaltechnicus en slager-groothandelaar. Voor deze vijf beroepen moet je in het Waalse Gewest evenmin de beroepsbekwaamheid aantonen.

Beroepskennis aantonen: hoe doe je dat?

Voor je met je gereglementeerd beroep van start kan gaan, zal Liantis ondernemingsloket nagaan of je je beroepsbekwaamheid voldoende kan aantonen. Is de beslissing negatief, dan kan je bij de Vestigingsraad beroep aantekenen.

Voorbeeld

Franky start als elektricien en hoort van zijn ondernemingsloket dat hij daarvoor een bewijs beroepsbekwaamheid moet kunnen voorleggen. Hij brengt het bewijs van de opleiding die hij volgde mee, waarna het ondernemingsloket oordeelt of dat zijn beroepsbekwaamheid voldoende bewijst.

Diplodatabank

Om te weten of je met je diploma, certificaat of getuigschrift je beroepsbekwaamheid kunt bewijzen, kan je de diplodatabank raadplegen. Vind je je diploma niet terug of twijfel je? Leg je vraag dan gerust voor aan Liantis ondernemingsloket.

Vul onze gratis Starters GPS in en ontvang een gepersonaliseerd stappenplan voor een snelle en correcte opstart.

Ga naar de starters GPS