Het sociaal statuut van de zelfstandige
Wie als zelfstandige aan de slag gaat, staat voor een aantal belangrijke keuzes. Enkele daarvan hangen nauw samen met het sociaal statuut. Start je als zelfstandige in hoofdberoep of zelfstandige in bijberoep? Misschien help je wel in de zaak van je echtgenoot of echtgenote? Liantis sociaal verzekeringsfonds gidst je doorheen het sociaal statuut van de zelfstandige.
Betekenis sociaal statuut
Zelfstandigen en werknemers zijn onderworpen aan een sociaal statuut. Een sociaal statuut brengt zowel verplichtingen met zich mee, bijvoorbeeld de betaling van sociale bijdragen, als rechten, bijvoorbeeld recht op een pensioen of ziekteverzekering.
Werknemers hebben een ander sociaal statuut dan zelfstandigen. Als zelfstandige zorg je zelf voor je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit moet je regelen vóórdat je start als zelfstandige.
Verschil statuut werknemer en zelfstandige
Ben je werknemer, dan regelt je werkgever je sociale zekerheid door inhoudingen op je loon en zorgt hij voor je verschillende verzekeringen. Als zelfstandige moet je je zelf aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en betaal je per kwartaal een sociale bijdrage.
De sociale bijdragen voor zelfstandigen liggen aanzienlijk lager dan die voor werknemers. Dit verschil weerspiegelt zich in een verschil in uitkeringen. Als zelfstandige krijg je veelal minder uitgekeerd bij ziekte, invaliditeit of pensioen. Deze verschillen kan je opvangen met aanvullende verzekeringen via Liantis. Zo kan je je sociaal statuut optimaliseren op een manier die past bij jouw situatie.
Overzicht zelfstandig statuut
Zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende partners hebben dankzij hun sociale bijdrage verschillende rechten. Zij hebben onder andere recht op de opbouw van een wettelijk rust- en overlevingspensioen, een verzekering voor medische zorgen en arbeidsongeschiktheid, gezinsbijslag en overbruggingsrecht. Voor andere zelfstandigen – zoals zelfstandigen in bijberoep – leveren de betaalde sociale bijdragen in principe niets op. Het zijn dan eerder solidariteitsbijdragen.
Of je zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep bent, hangt af van je specifieke situatie. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden verder uitgelegd in een handig overzicht.
Meer info over het sociaal statuut? Vul onze gratis Starters GPS in en ontvang een gepersonaliseerd stappenplan voor een snelle en correcte opstart.
Naar de Starters GPS