Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Meest gezocht
‘Welke vergunning heb ik nodig?’, is een van de eerste vragen die starters steevast stellen. Dat is logisch, want er bestaan veel soorten vergunningen. Afhankelijk van de sector waarin je aan de slag gaat, heb je een aantal verplichte vergunningen nodig om je onderneming uit te baten.
Hieronder vind je de meest voorkomende vergunningen:
Als je geen onderdaan bent van de Europese Economische Ruimte of Zwitserland en je wil in België als ondernemingshoofd, zaakvoerder, werkende vennoot of zelfstandig helper een zelfstandige activiteit uitoefenen, dan heb je vooraf een beroepskaart nodig. Daarop staat vermeld wat voor activiteiten je uitvoert en voor welke onderneming.
Ben je in België gedomicilieerd of weet je niet zeker waar je je kaart moet aanvragen? Dan kan je terecht bij Liantis ondernemingsloket wanneer je een vestiging opent in het Brussels Hoofdstedelijke of Waalse Gewest. Ondernemers die actief zijn in het Vlaamse Gewest dienen hun aanvraag rechtstreeks in bij het WSE-loket.
Je kan je beroepskaart afhalen bij een erkend ondernemingsloket zoals Liantis. Wij zorgen dan ook ineens voor alle andere opstartformaliteiten of eventuele latere wijzigingen. Goed om weten: als de kaart is toegekend, moet je bijkomend 90 euro per geldig jaar betalen.
In een aantal sectoren – zoals bijvoorbeeld horeca, de bouwsector of de ambulante handel – gelden specifieke vergunningsverplichtingen. Liantis ondernemingsloket bekijkt graag samen met jou of en welke vergunningen je nodig hebt om van start te kunnen gaan.
Zal je op markten, op openbaar domein of van huis tot huis producten of diensten verkopen? Dan doe je aan ‘ambulante verkoop’ en heb je een machtiging voor ambulante handel ('leurkaart') nodig. Hetzelfde geldt wanneer je kermisattracties wil uitbaten. Beide vergunningen moet je verplicht bij een erkend ondernemingsloket zoals Liantis aanvragen.
Om eten te verkopen heb je een vergunning nodig van het Federaal Voedselagentschap (FAVV), voor elk van je vestigingseenheden. Dat geldt ook als je (dieren)voeding wil verhandelen, opslaan, verpakken enzovoort.
Er zijn drie soorten vergunningen: de registratie, toelating en erkenning. Voor elk soort activiteit is bepaald welke vergunning van toepassing is. Je ondernemingsloket kan de juiste vergunning voor jou regelen, op voorwaarde dat je je activiteiten erg nauwkeurig omschrijft.
Wanneer heb je een FAVV-vergunning nodig?
Je hebt een voedselvergunning of FAVV-vergunning nodig zodra je een activiteit uitoefent in de voedselketen. Dat is het geval als je (dieren)voeding teelt, verhandelt, verwerkt, vervoert enzovoort.
Hoeveel kost een FAVV-vergunning?
Hoeveel de kostprijs van een FAVV-vergunning bedraagt, wordt elk jaar geüpdatet en is beschikbaar via de website van het FAVV. Check de kostprijs van je FAVV-vergunning.
Ben je actief in de bouwsector en wil je meedingen naar openbare aanbestedingen? Dan moet je een erkenning als aannemer op zak hebben. De aanvraag tot erkenning als aannemer kunnen wij ook voor je in orde brengen, tegen aparte tarieven.
Speel je muziek af in je zaak, wachtzaal of kantoorruimtes? Of gebruik je muziek voor je telefoonlijn? Dan moet je dat melden aan UNISONO. UNISONO verenigt de diensten van SABAM en de billijke vergoeding. Zij zorgen ervoor dat het bedrag voor de auteursrechten dat jij als ondernemer betaald hebt, bij de juiste kunstenaars terechtkomt. Deze bijdrage moet jaarlijks betaald worden. Je kan dat zelf regelen bij UNISONO. Ook Liantis kan deze administratieve formaliteiten voor jou in orde brengen.
Heb je een vennootschap en wijzigt er iets aan je statuten, dan kunnen wij zorgen voor tekstredactie en voor correcte publicatie in het Belgisch Staatsblad als dit onderhands (dus niet via de notaris) kan gebeuren.
Heb je zakenpartners aan wie je een officieel bewijs moet voorleggen van inschrijving in de KBO, dan kan je bij ons een gelegaliseerd uittreksel aanvragen (met de nodige stempels).
Als je werkt met gewasbeschermingsmiddelen, heb je een verplicht certificaat, de fytolicentie, nodig. Als je als landbouwer, tuinbouwer of tuinaanlegger werkt, kunnen wij je helpen bij je aanvraag.
Wanneer je vers, bereid of opgelegd vlees bewaart of verkoopt, behoor je tot de categorie slager of beenhouwer. Als je vlees wil verwerken en verhandelen in Wallonië en Brussel heb je dan een vergunning beenhouwer-spekslager nodig. In Vlaanderen hoeft dat niet. Winkels die alleen voorverpakt vlees verkopen, hebben geen vergunning nodig.
Verkoop
Om alcoholische dranken te kunnen verkopen, heb je een ‘vergunning ethylalcohol en alcoholhoudende dranken’ nodig. Het maakt niet uit of je een groothandel of kleinhandel bent. De handelaarsvergunning alcohol vraag je aan bij de dienst Douane en Accijnzen of je laat het ondernemingsloket je vergunning in orde brengen.
Als je alcoholische dranken wil aanbieden in je horecazaal, moet je eerst een vergunning aanvragen bij je gemeente. Schenk je enkel bieren en wijnen, dan moet je een vergunning ‘gegiste dranken’ hebben. Als je sterke dranken wil serveren, moet je ook een vergunning voor het schenken van sterke drank aanvragen.
Om rookwaren zoals sigaretten en sigaren te verkopen, moet je een tabaksvergunning hebben. Het maakt niet uit hoe groot je onderneming is. Vraag de vergunning aan via het online ondernemingsloket of via Douane en Accijnzen. Voor de verkoop van elektronische sigaretten geldt de vergunningsplicht niet, omdat ze geen tabak bevatten.
Voor een stedenbouwkundige vergunning en een milieuvergunning hoef je geen aparte aanvragen meer in te dienen. Via de omgevingsvergunning vraag je ze in één keer allebei aan.
De omgevingsvergunning is vereist voor stedenbouwkundige activiteiten zoals:
Voor het uitoefenen van ingedeelde activiteiten, heb je er ook één nodig.
Een EORI-nummer is een wettelijk verplicht, uniek identificatienummer voor je onderneming. Aan de hand van dat nummer weten de douanediensten in alle Europese lidstaten wie je precies bent en waaruit jouw activiteiten zoal bestaan. Je moet dus een EORI-nummer hebben als je goederen van of naar de Europese Unie wil in- of uitvoeren of wanneer je met douaneformaliteiten te maken krijgt. Zonder EORI-nummer kunnen de douane-autoriteiten jouw douaneaangiftes niet valideren.
Als je wil beleggen of handelen op de beurs, heb je een LEI-code nodig. LEI staat voor Legal Entity Identifier en zorgt ervoor dat alle rechtspersonen wereldwijd worden geïdentificeerd via een unieke code.
De meeste vergunningen kan je via het online ondernemingsloket in orde brengen. Ben je niet zeker welke vergunningen je onderneming nodig heeft? Vraag dan advies aan de experten van het ondernemingsloket in je buurt. Zij helpen je graag verder en jij bent zeker dat je onderneming de juiste vergunningen heeft.
Regel je vergunningen via het online ondernemingsloket