Vooral zorgsector bestelt nu al massaal griepvaccins voor haar medewerkers

Werkgevers bestellen nu al volop griepvaccinaties voor hun medewerkers. De externe preventiedienst van hr-dienstengroep Liantis merkt dat het aantal bestellingen liefst 4 keer zo hoog ligt als in dezelfde periode vorig jaar. “De helft van die bestelde griepvaccins dienen voor de zorgsector waar ze in het najaar geen mensen willen zien uitvallen door griep als er een tweede coronagolf komt.”

3 minuten leestijd Persbericht 09 juli 2020

Impact coronavirus

Van midden oktober tot december is het opnieuw dé periode om je te laten vaccineren tegen de griep. Vorig jaar bood 5% van de 34.000 aangesloten werkgevers bij Liantis kosteloos griepvaccinaties aan hun medewerkers aan. In 2018 was dat nog 4,32%.

Maar dit jaar ziet het ernaar uit dat veel meer werkgevers hun medewerkers willen beschermen met griepvaccins. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, bestelden nu al 4 keer zoveel werkgevers griepvaccinaties. Zo willen ze voorkomen dat hun medewerkers in het najaar ziek uitvallen terwijl hun zaak of organisatie door de coronacrisis al heel wat weken niet op volle kracht draaide of zelfs volledig dicht moest.

Vooral in de zorgsector

Bij Liantis zien ze dat het vooral organisaties uit de zorgsector zijn die nu al hun bestellingen plaatsen. 48% van alle voorlopig bestelde vaccins dienen voor zorgmedewerkers. “In die sector komen medewerkers natuurlijk het vaakst in aanraking met kwetsbare personen, dus het is logisch dat medewerkers op die manier zichzelf én hun patiënten of cliënten willen beschermen.”, vertelt Sylvia Vanden Avenne, senior manager medisch toezicht bij Liantis.

Bovendien luidt het advies van de Hoge Gezondheidsraad dat 70 tot 80% van de gezondheidswerkers zich zou moeten laten inenten. “We zien dus alvast de goede intentie in die sector om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te behalen”, aldus Sylvia Vanden Avenne.

Tweede golf

“We zijn ervan overtuigd dat er een tweede golf zal komen. De vraag is alleen wanneer en hoe erg de nieuwe uitbraak zal zijn. Als er ook in de winter opnieuw een grieppiek is, zal dit een enorme uitdaging vormen voor de zorgsector”, vertelt Sylvia Vanden Avenne. “We willen hen als externe preventiedienst dus zo goed mogelijk adviseren en ondersteunen om hun medewerkers te vaccineren en zo volop te beschermen. Ook tijdens de coronacrisis hebben we volop tests afgenomen van personeelsleden in de sector – 26.000 – dus die goede ondersteuning zullen we ook verder proberen te leveren.”

Maatregelen tegen corona én griep

Natuurlijk zullen de huidige maatregelen – zoals social distancing en het veelvuldig wassen van de handen – ook helpen om een mogelijke grieppiek te vermijden. “Zolang er geen vaccin is tegen het coronavirus blijven die maatregelen natuurlijk van kracht. Het goede nieuws is dat ze ook zullen helpen om de verspreiding van het griepvirus te beperken”, besluit Sylvia Vanden Avenne.

Wil jij ook griepvaccins bestellen voor je medewerkers?

Ontdek hoe wij je kunnen helpen