My Liantis

Kan ik van een ander sociaal verzekeringsfonds overstappen naar Liantis?

Als zelfstandige ben je vrij om je sociaal verzekeringsfonds zelf te kiezen, maar er zijn een aantal voorwaarden en beperkingen om de overstap naar een ander fonds te maken.

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Elke zelfstandige moet voor het begin van zijn activiteit aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Liantis. Maar Liantis is meer dan dat. We hebben alle diensten in huis om je bij te staan met advies en oplossingen op alle sleutelmomenten van je loopbaan. Vanaf je start als zelfstandige, maar ook wanneer je onderneming groeit en je personeel wil aannemen, tot aan je welverdiend pensioen. 

Voorwaarden om over te stappen

Je aanvraag om van sociaal verzekeringsfonds te veranderen dien je in bij het nieuwe fonds voor 1 juli, als je op 1 januari van het volgende wil veranderen. Daarbij zijn er een aantal regels en beperkingen waar je rekening mee moet houden als je wenst over te stappen naar een ander sociaal verzekeringsfonds: 

  • Eens je aangesloten bent, moet je minstens vier jaar bij hetzelfde fonds blijven vooraleer je een overkomst kan maken. Vennootschappen kunnen ten vroegste na  drie jaar overstappen. 
  • Je sociale bijdragen en/of vennootschapsbijdragen en eventuele verhogingen moeten volledig betaald zijn (ten laatste op 31 december), anders gaat je overstap niet door. 
Let op Vanaf 1 januari van het jaar waarin je de pensioenleeftijd bereikt of een vervroegd pensioen krijgt, kan je niet meer veranderen van fonds.