Tijdelijke tewerkstelling: verschillende contracttypes

Soms heb je enkel tijdelijk extra handen nodig. Dit regel je via een tijdelijke tewerkstelling. Onder deze noemer vallen diverse typen contracten. Liantis informeert je over de voorwaarden rond tijdelijke tewerkstellingen.

Wat is tijdelijke tewerkstelling

Contracten van bepaalde duur en uitzendcontracten zijn de meest bekende vormen van tijdelijke tewerkstellingen. Andere voorbeelden zijn oproepcontracten of vakantiewerk. In alle gevallen is het een type contract dat tijdelijk van aard is en eindigt wanneer voldaan is aan objectieve voorwaarden:

  • de vooraf bepaalde einddatum is bereikt.
  • de medewerker die tijdelijk afwezig was keert terug (ziekteverlof, zwangerschapsverlof)
  • de welomlijnde opdracht is afgerond.

Verschillende types van tijdelijke tewerkstelling

Flexi-jobs

Het statuut flexi-job laat je als werkgever toe om extra hulp in te schakelen op een voordelige manier. Het statuut bestaat sinds december 2015 in de horecasector en werd in 2018 uitgebreid naar een aantal andere sectoren.

Lees meer

Gelegenheidsmedewerker

Gelegenheidswerk is de sporadische tewerkstelling van een werknemer voor een bepaalde duur of voor een specifieke taak. Het komt vooral voor in de horeca doordat heel wat horecazaken afhankelijk zijn van de flexibele inzet van extra werkkrachten om hun zaak tijdens piekmomenten ('s avonds, in het weekend, bij mooi weer,...) open te houden. We onderscheiden twee soorten gelegenheidswerk: de flexijob en het extra-statuut.

Lees meer

Jobstudenten

Of je nu op zoek bent naar een paar extra helpende handen om de zomerse drukte op te vangen in de horeca of je tijdelijk bijkomend personeel wil tijdens de vakantie van je vaste werknemers, jobstudenten kunnen een oplossing bieden. Maar wie mag werken als jobstudent en hoeveel moet hij of zij verdienen?

Lees meer

Duidelijk omschreven werk

In sommige contracten voor bepaalde duur staat niet de looptijd vermeld, maar wel een omschrijving van het uit te voeren werk. Om werknemers te beschermen tegen eventueel misbruik, gelden voor dit soort overeenkomsten strikte regels en voorwaarden. Wij zetten ze, samen met de voor- en nadelen, op een rijtje.

Lees meer

IBO

De juiste kandidaat vinden voor een vacature is niet altijd eenvoudig. Omgekeerd is het als sollicitant soms niet gemakkelijk om een job te vinden die bij je kwaliteiten en kwalificaties past. Om dat euvel te verhelpen, riep de overheid de Individuele Beroepsopleiding (IBO) in het leven.

Lees meer

Uitzendarbeid

Interimkrachten bieden een uitstekende oplossing voor wie tijdelijk extra hulp nodig heeft, maar de administratie die daarbij komt kijken ontziet. Er bestaan verschillende vormen van uitzendarbeid, elk met hun specifieke voor- en nadedelen.

Lees meer

Vervangingscontract

Vervangingscontracten zijn een uitstekende manier om werknemers te vervangen die tijdelijk afwezig zijn. Ze bieden de invaller meer zekerheid dan een interimcontract. Ook als werkgever geniet je van voordelen op het vlak van duur en van opzeggingsregels. Maar ook hier geldt de voorwaarde dat aan de juiste vereisten voldaan is. Een overzicht.

Lees meer

Payroll service

Wil je een nieuwe medewerker tewerkstellen, maar de bijkomende werkgeversrisico’s vermijden? Met de payroll service van Liantis ben je maximaal flexibel en heb je geen omkijken naar de administratie en juridische aspecten.

Lees meer

Seizoensarbeid

Helpende handen nodig voor de fruit-, groente of bloementeelt? In de tuinbouwsector zijn seizoenarbeiders van onschatbare waarde. Liantis’s uitgebreide pool nationale en internationale seizoenarbeiders kan je meteen inzetten in je bedrijf en tegen een verlaagd RSZ-tarief.

Lees meer

Detachering

Bij detachering zend je werknemers naar een ander land om er werkzaamheden te verrichten. Ze blijven echter onder het gezag van de werkgever die hen uitzendt. Dit kan een interessante ervaring zijn zowel voor jou als werkgever als voor de gedetacheerde werknemer.

Lees meer

Heb je nood aan helpende handen om een tijdelijke piek op te vangen?

 
Contacteer ons