Klokkenluiderswet: Liantis staat je bij!

De klokkenluiderswet is een nieuwe richtlijn die stelt dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat mensen die wanpraktijken binnen een organisatie of bedrijf melden, beschermd zijn tegen elke vorm van represailles. Hiervoor moet je heel wat administratieve zaken regelen. Werkgevers met ten minste 50 medewerkers moeten uiterlijk 17 december 2023 een intern meldkanaal opzetten.

Weet je niet waar te beginnen om dit zelf te implementeren? Liantis staat je bij!

Klokkenluiderswet

Wat is de klokkenluiderswet?

Een klokkenluider is een persoon die misstanden binnen een organisatie of bedrijf meldt. Europa wil deze personen met de klokkenluidersregeling de nodige bescherming bieden. Daarnaast moet de nieuwe regeling de drempel verlagen om (wan)praktijken in organisaties en bedrijven te melden. Bedoeling is dat inbreuken zo sneller opgespoord en behandeld kunnen worden.

Belangrijk: bedrijven vanaf 50 medewerkers hebben tijd tot uiterlijk 17 december 2023 om dit in te voeren. Hoog tijd dus om dit te implementeren.

Voor bedrijven vanaf 250 medewerkers is de wetgeving sinds 15 februari 2023 van toepassing.

Veelgestelde vragen

Raadpleeg hier het handige overzicht met veelgestelde vragen over de klokkenluiderswet. 

Duidelijke modeldocumenten

Liantis helpt je graag om deze complexe regelgeving om te zetten in iets wat werkbaar is in jouw organisatie. We bieden je graag 3 gratis modeldocumenten:

  • Aanpassing arbeidsreglement: met dit modeldocument kan je de regelgeving correct omzetten in jouw arbeidsreglement.
  • Checklist invoering: voldoe je aan alle nieuwe regels? Dankzij deze handige checklist ben je zeker dat je niks over het hoofd ziet.
  • Modelbeleid: naast alle administratieve verplichtingen, is het ook belangrijk om een beleid uit te werken. Maar geen nood: wij bieden je graag een uitgewerkte policy rond de klokkkenluidersrichtlijn die je snel implementeert.

Vraag hier jouw documenten aan

Liantis staat je bij met advies en een handige tool

De wetgeving stelt duidelijk dat je een intern meldkanaal moet voorzien. Daarom voorziet Liantis samen met een partner een digitale tool die dat proces makkelijker maakt.

Waarom je voor deze tool zou kiezen?

  1. Dit softwarepakket ondersteunt je in het ontvangen, registreren, correct opvolgen en afhandelen van meldingen. Bovendien verkrijg je snel inzicht door de rapportagemogelijkheden.
  2. De privacy van de melder is gegarandeerd.
  3. Je bespaart veel tijd omdat je niet met Excel of andere aparte formulieren moet werken. Zo kan jij je focussen op wat écht telt.
  4. Melders kunnen zelfs mondeling anoniem, met een stemvervormer, meldingen maken.

Wens je meer informatie over de tool of wil je graag dat we je volledig ontzorgen? Laat dan hieronder je gegevens na. 

Onze experts begeleiden je graag verder.

Wil je graag dat we je volledig ontzorgen? Met advies op maat van Liantis Consult implementeren wij deze klokkenluiderswet samen met jou in jouw onderneming. Opgelet: deze service is betalend.
De wetgeving stelt duidelijk dat je een intern meldkanaal moet voorzien. Daarom werkt voorziet Liantis samen met een partner: een digitale tool die je het leven makkelijk maakt!