My Liantis

Ik ben zelfstandige

Als zelfstandige zet je alles op alles om je klanten zo goed mogelijk vooruit te helpen. Achter de schermen helpen wij jou om een sterk kader te creëren waarbinnen je je activiteiten kan ontplooien. Dat betekent constante aandacht voor je verloning, je statuut, maar ook voor het inbouwen van zekerheden en – hoe vroeg ook – voor je pensioen.

Verloning

Verloning als zelfstandige

Wat verdien je als zelfstandige? Het is de grote vraag waarop echter geen eenduidig antwoord bestaat. Zo is het belangrijk om te weten of je een eenmanszaak hebt of bedrijfsleider bent van een vennootschap. We leggen je de nuances uit, maar tonen je ook hoe je je inkomsten kan optimaliseren. Van het inbrengen van beroepskosten en voordelen van alle aard tot de optimalisering van je sociale bijdrage.

Leer alles over

Alles lezen

Illustratie over optimaliseren van sociale bijdragen

Sociale bijdrage optimaliseren

Als zelfstandige houd je constant de vinger aan de pols en weet je hoe je inkomsten evolueren. Dat helpt je om bijvoorbeeld te anticiperen op de berekening van je definitieve sociale bijdragen. De sociale bijdrage die je elk kwartaal betaalt, is immers een voorlopige inschatting in afwachting van de berekening na twee of drie jaar op basis van je werkelijke netto-inkomsten. Heb je een topjaar of net een mindere periode, dan kan je je sociale bijdrage nog tijdens het jaar verhogen of verlagen.

Leer alles over

Alles lezen

Mijn statuut of zaak wijzigen

Mijn statuut of zaak wijzigen

Lopen de zaken goed, dan kan dat ook de aanzet betekenen om je zelfstandige activiteit uit te breiden en bijvoorbeeld de stap te zetten van een eenmanszaak naar een vennootschap. Of misschien ken je wat tegenslag, word je ziek of wil je je zelfstandige activiteit stopzetten? We helpen je verder met advies en begeleiding bij alle wijzigingen aan je statuut of zaak.

Leer alles over

Alles lezen

Illustratie over de verzekeringen van Liantis

Verzekeringen voor zelfstandigen

Ondernemen is risico’s nemen. Als zelfstandige is het daarom aangewezen om voor de nodige verzekeringen te zorgen. Sommige verzekeringen – zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering – zijn verplicht. Andere zijn dat niet, maar zijn wel zeker het overwegen waard. Ontdek hoe je jezelf en je zaak tegen tegenslagen kan indekken.

Leer alles over

Alles lezen