My Liantis

Welke ondernemingsvorm kiezen als startende zelfstandige?

Word je zelfstandig? Dan heb je vast een heleboel vragen. Ga je voor een eenmanszaak of richt je een vennootschap op? Welke soorten vennootschappen zijn er allemaal? En wat zijn de voor- en nadelen? Volg de gids: we zetten alles op een rijtje. 

Eenmanszaak of vennootschap?

Een eenmanszaak is de meest voorkomende ondernemingsvorm bij starters. De eenmanszaak wordt opgericht door één natuurlijk persoon, die onbeperkt aansprakelijk is.

Wat is het verschil met een vennootschap? Het grootste verschil is de ‘aansprakelijke persoon’: naar wie gaat de winst en wie betaalt de rekeningen? In een eenmanszaak ben jij dit persoonlijk. Alle winst is dus voor jou. Kom je echter in financiële problemen, dan kunnen schuldeisers beslag leggen op je persoonlijke bezit.  

In het andere geval is het je vennootschap (als ‘rechtspersoon’) die verbintenissen aangaat, winst ontvangt en aansprakelijk is in geval van schulden. Bij problemen blijf je dus buiten schot, tenzij het om een vennootschapsvorm gaat waarbij de (werkende) vennoten aansprakelijk zijn voor de schulden (zoals bij een VOF of een CommV).

Lees meer

Op zoek naar de beste ondernemingsvorm om te starten?

Onderstaande tool helpt je in enkele kliks de interessantste ondernemingsvorm kiezen voor jouw situatie.

Hoe je ondernemingsvorm kiezen?

Twijfel je over welke ondernemingsvorm nu de beste is om jouw activiteiten in onder te brengen? Denk dan zeker eens na over het aantal vennoten of aandeelhouders waarmee je een zaak wil starten, welk startkapitaal je ter beschikking hebt en hoe onderlegd je bent in boekhoudkundige zaken.

Vennoten of aandeelhouders

Een vennoot of aandeelhouder is een (mede-)eigenaar van je zaak. Bij sommige vennootschapsvormen kan je alleen een zaak starten, andere vennootschapsvormen vereisen dan weer twee of meerdere oprichters.

Startkapitaal

Je startkapitaal zijn de middelen die je bij de opstart van je zaak inbrengt in je vennootschap. Dit kan geld zijn dat je zelf ter beschikking hebt, of een bedrag dat je leent bij een bank of een investeerder. Je vennootschapsvorm bepaalt in de meeste gevallen je minimumstartkapitaal.

Risico en aansprakelijkheid

Een belangrijk verschil tussen de vennootschapsvormen is de aansprakelijkheid van de vennoten of aandeelhouders. De mate waarin je aansprakelijk bent, is vooral cruciaal wanneer je vennootschap in slechte papieren terecht komt. Zo kan het – afhankelijk van de vorm die je kiest – bijvoorbeeld zijn dat je met je persoonlijk kapitaal moet opdraaien voor de schulden van je vennootschap.

Boekhoudkundige verplichtingen

Van een vereenvoudigde jaarrekening tot een volledig dubbele boekhouding: je ondernemingsvorm bepaalt voor een groot deel welke boekhoudkundige verplichtingen je moet vervullen. Over het algemeen kan je stellen dat je verplichtingen toenemen naarmate je onderneming verder groeit.

Opstartkosten

Bij elke vennootschapsvorm komen verschillende opstartkosten kijken: van je inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen over je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds tot een bezoek aan je notaris om een notariële akte op te stellen. Neem al deze kosten dus zeker in overweging wanneer je de passende vennootschapsvorm voor jouw nieuwe zaak kiest.

Voor- en nadelen van ondernemingsvormen: een overzicht

We zetten de verschillende aspecten van een onderneming die we hierboven besproken hebben nog eens op een rijtje in een handig schema. Zo bepaal je makkelijker welke ondernemingsvorm het beste past bij jouw plannen.

 

Eenmanszaak

BV

NV

CV

Maatschap

Oprichting via notariële akte

nee

ja

ja

ja

nee

Min. aantal oprichters

1

1

1

3

2

Min. startkapitaal

geen

Geen, maar wel voldoende vermogen vereist  

61.500 euro

Geen, maar wel voldoende vermogen vereist  

geen

Financieel plan verplicht

nee

ja

ja

ja

nee

Aandelen vrij overdraagbaar

nvt

Ja (mits aanpassing statuten)

ja

ja

Nee (tenzij geregeld via statuten)

Aansprakelijkheid vennoten/aandeelhouders

nvt

Beperkt tot eigen inbreng

Beperkt tot eigen inbreng

Beperkt tot eigen inbreng

Onbeperkt en hoofdelijk

 

Klaar om te starten? Sluit je vandaag nog eenvoudig aan via het online ondernemingsloket! 

Sluit je aan