Zelfstandig worden. Hoe te beginnen?

Heb je een sterk idee en is de tijd gekomen om zelfstandig te worden? Voor je uit de startblokken kan schieten, wacht je een reeks van beslissingen en formaliteiten. Ga je voor een activiteit in hoofdberoep of in bijberoep? Welke vennootschapsvorm kies je en welke bijdragen moet je betalen? We helpen jou om je beslissingen doordacht te nemen zodat je je avontuur als zelfstandige met het volste vertrouwen kan starten.

Startvoorwaarden

Het eerste puzzelstuk is dat van de voorwaarden. Mag je wel zomaar zelfstanding worden als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep aan de slag? We leggen je uit wat je moet doen om te bewijzen dat je over de nodige kennis beschikt om jouw onderneming goed te beheren. Maar ook hoe je een ondernemingsnummer aanvraagt, aansluit bij een sociaal verzekeringsfonds en de nodige vergunningen of attesten regelt.

Leer alles over

Alles lezen

Ondernemingsvorm kiezen

Voor wie zelfstandig wil worden is de juiste ondernemingsvorm een tweede cruciale keuze. Ga je voor een eenmanszaak of richt je een vennootschap op? En als je kiest voor een vennootschap, welke soort past dan het best bij jouw plannen? We geven je meer uitleg over de verschillen en over de voor- en nadelen om goed te beginnen als zelfstandige.

Leer alles over

Alles lezen

Btw-nummer

Je eigen zaak gaat door het leven met een uniek identificatienummer. Maar hoe vraag je zo’n btw-nummer aan en wat is het verschil met een ondernemingsnummer? We reiken je al de nodige informatie aan, maar gaan ook dieper in op bijvoorbeeld de mogelijkheden tot btw-vrijstelling.

Leer alles over

Alles lezen

Sociale bijdrage betalen

Wie als zelfstandige wil beginnen staat er niet alleen voor. Je sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds dat optreedt als tussenpersoon tussen zelfstandigen en de overheid. Elk kwartaal betaal je het sociaal verzekeringsfonds een sociale bijdrage. We laten je ontdekken hoeveel je precies bijdraagt, maar ook én vooral wat je hiervoor in ruil krijgt.

Leer alles over

Sociale bijdrage als zelfstandige

Waarom kiezen voor Liantis?

Starten als zelfstandige

Hoe zelfstandige worden?

Vul onze gratis Starters GPS in en ontvang een gepersonaliseerd stappenplan voor een snelle en correcte opstart.

Ga naar de Starters GPS