My Liantis

Verloning zelfstandige: hoeveel hou ik netto over?

Of je een eenmanszaak hebt of bedrijfsleider bent van een vennootschap heeft een belangrijke impact op hoe je nettoloon er precies zal uitzien. Daarnaast zijn er heel wat manieren waarop je je inkomsten kan optimaliseren: van het inbrengen van beroepskosten en voordelen van alle aard tot de optimalisering van je sociale bijdrage.

Verloning bedrijfsleider

Als bedrijfsleider in een vennootschap bepaal je zelf je bezoldiging. Hoe hoog die bezoldiging is, daarin ben je wettelijk gezien helemaal vrij. Maar op fiscaal vlak zijn er belangrijke aandachtspunten die meewegen in de keuzes die je maakt omtrent je bezoldiging als bedrijfsleider.

Lees meer

Je inkomen in een eenmanszaak

Wat is je inkomen als zelfstandige? Hoe bereken je je nettowinst en hoe zit het met belastingen? In een eenmanszaak is je jaaromzet minus je kosten en belastingen je netto inkomen. Liantis laat zien hoe je uitrekent wat er aan netto-inkomsten overblijft van je jaaromzet als zelfstandige.

Lees meer

Bedrijfswagen

Als zelfstandige maak je zakelijke ritten. Of je nu rijdt in je eigen auto of zakelijk leaset: je kan voordelig zakelijk rijden dankzij de fiscale aftrekbaarheid van een wagen. Wat voor jou het meest gunstig is, hangt van veel factoren af. Moet je afschrijvingen doen, welke autokosten mag je aftrekken en is kopen of leasen voor jou voordeliger? 

Lees meer

Beroepskosten

Aftrekbare beroepskosten houden je belastbaar inkomen laag en dat scheelt belastingsgewijs. Wil je weten welke beroepskosten in aanmerking komen voor aftrek en onder welke voorwaarden? Liantis adviseert zelfstandigen over hun aftrekbare beroepskosten.

Lees meer

Optimaliseer je sociale bijdrage

Ook je sociale bijdragen mag je fiscaal aftrekken van je belastbaar inkomen als zelfstandige. Dit is een van de redenen waarom het interessant is om regelmatig stil te staan bij wat voor jou de ideale bijdrage is.

Lees meer