Startvoorwaarden

Starten als zelfstandige brengt heel wat formaliteiten met zich mee. Beschik je over de juiste diploma’s of ervaring en kan je dat bewijzen? Hoe activeer je een btw-nummer? Ben je aangesloten bij een ziekenfonds? Dat en nog een reeks andere wettelijke verplichtingen bij het starten als zelfstandige horen thuis op je to-do-lijstje. Bij Liantis ondernemingsloket vind je één aanspreekpunt dat je op weg helpt bij alle formaliteiten die je als startende zelfstandige moet vervullen.  

Diploma

Als je een eigen zaak wil starten, dan moet je in sommige gevallen kunnen bewijzen dat je de nodige kennis hebt om jouw onderneming goed te beheren. Maar hoe doe je dit precies en in welke gevallen is het een must?

Lees meer

Ondernemingsnummer

Als startende ondernemer creëert het loket je onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), een grote elektronische databank van de overheid met de gegevens van alle ondernemingen in België. Op dat ogenblik wordt meteen ook je ondernemingsnummer gecreëerd.

Lees meer

Activeer je btw-status

Je btw-nummer is hetzelfde als je ondernemingsnummer maar dan met BTW BE ervoor. Een ondernemingsnummer verkrijgt een btw-hoedanigheid na activatie. Maar hoe verloopt die activatie en kies je wel het juiste stelsel?

Btw-nummer aanvragen

Sociaal statuut

Start je in hoofdberoep of kijk je de kat uit de boom in bijberoep? Afhankelijk van je andere beroepsactiviteiten en eventuele uitkeringen, heb je verschillende mogelijkheden. Verandert je situatie? Dan kan het zijn dat je van bijberoep naar hoofdberoep moet overstappen of omgekeerd

Lees meer

Vergunningen en attesten

Als je een eigen zaak start, moet je soms ook bijkomende vergunningen en/of erkenningen hebben. Soms is het niet eenvoudig om te weten welke vergunning er voor jou van toepassing is. Hoe kan je dat te weten komen?

Lees meer

Aansluiting bij Liantis sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige sta je zelf in voor je sociale zekerheid. Elke zelfstandige is verplicht om zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. In ruil voor je sociale bijdragen zorgt Liantis sociaal verzekeringsfonds voor je sociale bescherming (kinderbijslag, arbeidsongeschiktheidsuitkering ...).

Lees meer

Aansluiten bij een ziekenfonds

Als je een zaak start als zelfstandige, moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen betalen. Daarnaast sluit je aan bij een ziekenfonds. Welke rechten levert je dat op?

Lees meer

Als buitenlander een zaak starten in België

Als buitenlander een onderneming starten in België? Liantis helpt je vlot op weg! Als erkend ondernemingsloket regelen we de formaliteiten voor je en beantwoorden wij al je ondernemersvragen. Zo kan jij je onbezorgd richten op het opstarten van je activiteiten in België.

Lees meer

Coaching voor startende ondernemers

Individuele coaching voor ondernemers

Nood aan een helpende hand bij de vele keuzes waar je als startend ondernemer voor komt te staan? Dan is een individueel coachingstraject via Liantis ongetwijfeld iets voor jou!

Lees meer

Start 45+: coaching voor voor 45+'ers die zelfstandig worden

Het prestarterstraject Start 45+ bereidt 45-plussers voor op een succesvolle start als ondernemer. Dankzij de transitiepremie van de Vlaamse overheid kan je hierbij op een welkom financieel duwtje in de rug rekenen.

Lees meer

Online starterssessies

Je hebt je idee, je weet waar je heen wil met je zaak en je ziet het helemaal zitten! Nu moet je gewoon nog starten. Maar hoe doe je dat precies? Elke maand leggen onze experten in een online sessie van naaldje tot draadje uit wat je allemaal in orde moet brengen. Zo ga je meteen sterk van start!

Lees meer
Starten als zelfstandige

Klaar om te starten?

Vul onze gratis Starters GPS in en ontvang een gepersonaliseerd stappenplan voor een snelle en correcte opstart.

Ga naar de Starters GPS