Eigen zaak starten : zo begin je eraan

Je hebt een sterk idee en droomt ervan je eigen zaak te starten? Wacht niet langer en ga ermee aan de slag! Liantis helpt je van start tot finish.

Ideeën en inspiratie voor je eigen zaak

Voel je het kriebelen om je eigen zaak te starten, maar weet je nog niet helemaal wat je wil doen als zelfstandige? Dat begrijpen we volledig. De mogelijkheden om te beginnen met een eigen zaak zijn immers eindeloos. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van wat andere ondernemers zoal doen:

 • Ben je gepassioneerd door voeding? Misschien is een eigen horecazaak wel iets voor jou. Laat je inspireren door Judith Moors die middenin de coronacrisis een eigen horecazaak startte. Ook Amélie Badie toverde met Catberry Pastries haar passie om in een eigen zaak.
 • Wie graag werkt voor verschillende opdrachtgevers, zal helemaal tot zijn recht komen als freelancer. Kiezen wanneer je werkt, voor wie je werkt en waar je werkt; als freelancer ervaar je de ultieme vrijheid.
 • De arbeidsmarkt smeekt om goede IT-profielen. Zou je jezelf omschrijven als IT-professional? Waag dan, net als Bart, de sprong als zelfstandig IT-consultant
 • Hou je ervan om anderen te helpen? Overweeg dan zeker eens een zelfstandige activiteit als coach. In dit artikel geeft coach Sigrid jou heel wat tips om jouw eigen coachingzaak op te starten als zelfstandige.
 • Wat dacht je van een carrière als vrij beroeper? Denk maar aan een zelfstandige activiteit als advocaat, architect, apotheker, accountant, dierenarts, psycholoog, kinesitherapeut, logopedist, vastgoedmakelaar, … Om één van deze beroepen te mogen uitoefenen, moet je een voorafgaande opleiding gevolgd hebben.
 • Droomde je altijd al van je eigen winkel? Twijfel niet langer en ga ervoor. Of je nu bloemen, kinderkleding, airplants, zetels of tweedehands boeken verkoopt, er is altijd wel een publiek te vinden voor jouw product.

Je eigen zaak: wat moet je doen voor je start?

Bij de start van een eigen zaak horen heel wat formaliteiten. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over hoe je je zaak zal financieren? Zal je starten in bij- of hoofdberoep? En welke ondernemingsvorm zal je kiezen?

Het financiële plaatje van je eigen zaak

Een eigen zaak beginnen kost geld. In de eerste plaats moet je je via Liantis laten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je per kwartaal sociale bijdragen zal betalen. 

Het hebben van een financieel plan is geen overbodige luxe. Het geeft je onder andere een antwoord op deze vragen:

 • Hoeveel geld heb ik nodig om mijn ideeën te realiseren?
 • Welke inkomsten staan daar tegenover?
 • Hoe kan ik vooraf inschatten welke omzet ik zal realiseren? Wat hou ik op het einde over? …

Dankzij een financieel plan kan je uitzoeken of je ondernemersidee financieel haalbaar is. Daarnaast helpt het je ook in gesprekken met externe partijen zoals investeerders, de bank, je accountant, …  Ook zonder kapitaal is het mogelijk om een zaak te starten. In dit blogbericht over het starten van een zaak zonder geld lees je er alles over.

Starten in bij- of hoofdberoep

Of je als zelfstandige start in bij- of hoofdberoep, kan je niet zomaar zelf kiezen. Je wordt automatisch in bijberoep aangesloten wanneer je voldoende sociale rechten ontvangt uit een ander statuut (ambtenaar of loontrekkende) of wanneer je voldoende vervangingsinkomsten hebt (bv. werkloosheid of ziekte). Is dat niet het geval, dan moet je je aansluiten als zelfstandige in hoofdberoep.

Welke ondernemingsvorm past bij jouw zaak?

Ga je voor een eenmanszaak of voor een vennootschap (zoals een BV)? Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van de ondernemingsvorm voor je zaak. Beide ondernemingsvormen hebben hun voor- en nadelen en gaan gepaard met andere rechten en plichten.

Raak je er maar niet aan uit? Ga dan zeker eens te rade bij een accountant. Hij of zij zal je helpen om de knoop door te hakken.

Opstart eigen zaak

Heb je het gat in de markt gevonden en heb je je voldoende geïnformeerd over wat er allemaal komt kijken bij de opstart van een eigen zaak? Dan ben je helemaal klaar om je te lanceren als ondernemer. Maar hoe begin je hieraan? Met dit eenvoudig stappenplan maak je er werk van.

Stap 1: Registreer je in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

In de KBO staan alle ondernemingen die in België actief zijn. Vooraleer je kan starten als zelfstandige, moet je jouw onderneming dan ook (laten) registreren in deze databank. Een erkend ondernemingsloket, zoals dat van Liantis, brengt die inschrijving graag in orde voor jou.

Stap 2: Vraag je ondernemingsnummer en de activatie van je btw-nummer aan

Eens je inschrijving in de KBO voltooid is, ontvang je een uniek ondernemingsnummer. Elke zelfstandige heeft een ondernemingsnummer nodig omdat zowel overheidsinstanties, maar ook leveranciers en klanten jouw onderneming zo kunnen identificeren.

Ben je btw-plichtig? Dan moet er ook een btw-hoedanigheid aan je ondernemingsnummer gekoppeld worden. Je kan je btw-hoedanigheid activeren via het ondernemingsloket van Liantis. Zodra je btw-hoedanigheid is aangevraagd, en dus de activatie van je btw-nummer in orde is, kan je starten met je economische activiteiten.

Stap 3: Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige sta je zelf in voor je sociale zekerheid. Elke zelfstandige is verplicht om zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen te betalen. In ruil voor je sociale bijdragen zorgt je sociaal verzekeringsfonds voor je sociale bescherming (kinderbijslag, arbeidsongeschiktheidsuitkering ...).

Breng de nodige vergunningen in orde

Last but not least: informeer je over eventuele vergunningen en de nodige bescherming van je zaak. Serveer je bijvoorbeeld voedsel, dan heb je een vergunning nodig van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Laat je begeleiden na de opstart van je eigen zaak

Verzekeringen

Ondernemen is risico’s nemen. Daarom is het belangrijk om als zelfstandige de nodige verzekeringen af te sluiten. Een aantal verzekeringen voor zelfstandigen, zoals de beroepsaansprakelijkheid, zijn verplicht, maar daarnaast zijn er ook heel wat andere verzekeringen die jou veel problemen kunnen besparen. Denk maar aan:

 • Brandverzekering onderneming
 • Je beschermen tegen de gevolgen van ziekte
 • Bestuurdersaansprakelijkheid
 • Fiscale rechtsbijstand

Boekhouding

Als zelfstandige ben je verplicht om een correcte boekhouding bij te houden. Maar ook voor jezelf is het belangrijk om een duidelijk en foutloos overzicht te hebben over de financiële gezondheid van je bedrijf. Afhankelijk van de juridische vorm van je zaak en de omzet die je draait, moet je een volledige of vereenvoudigde boekhouding voeren. In beide soorten moeten alle verrichtingen in je bedrijf voldoende gedocumenteerd zijn met bijvoorbeeld facturen en rekeninguittreksels.

Belastingen

Als zelfstandige betaal je, net zoals werknemers, een belasting op je inkomen. Een eenmanszaak valt onder de personenbelasting, een vennootschap onder de vennootschapsbelasting.

Klaar om te starten?

Sluit je vandaag nog aan via het online ondernemingsloket! 

Start nu je zaak op