Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Je hebt een sterk idee en droomt ervan je eigen zaak te starten? Wacht niet langer en ga ermee aan de slag! Liantis helpt je van start tot finish.
Start je zaak
Bij de start van een eigen zaak horen heel wat formaliteiten. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over hoe je je zaak zal financieren? Zal je starten in bij- of hoofdberoep? En welke ondernemingsvorm zal je kiezen?
Een eigen zaak beginnen kost geld. In de eerste plaats moet je je via Liantis laten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je per kwartaal sociale bijdragen zal betalen.
Het hebben van een financieel plan is geen overbodige luxe. Het geeft je onder andere een antwoord op deze vragen:
Dankzij een financieel plan kan je uitzoeken of je ondernemersidee financieel haalbaar is. Daarnaast helpt het je ook in gesprekken met externe partijen zoals investeerders, de bank, je accountant, … Ook zonder kapitaal is het mogelijk om een zaak te starten. In dit blogbericht over het starten van een zaak zonder geld lees je er alles over.
Of je als zelfstandige start in bij- of hoofdberoep, kan je niet zomaar zelf kiezen. Je wordt automatisch in bijberoep aangesloten wanneer je voldoende sociale rechten ontvangt uit een ander statuut (ambtenaar of loontrekkende) of wanneer je voldoende vervangingsinkomsten hebt (bv. werkloosheid of ziekte). Is dat niet het geval, dan moet je je aansluiten als zelfstandige in hoofdberoep.
Ga je voor een eenmanszaak of voor een vennootschap (zoals een BV)? Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van de ondernemingsvorm voor je zaak. Beide ondernemingsvormen hebben hun voor- en nadelen en gaan gepaard met andere rechten en plichten.
Raak je er maar niet aan uit? Ga dan zeker eens te rade bij een accountant. Hij of zij zal je helpen om de knoop door te hakken.
Heb je het gat in de markt gevonden en heb je je voldoende geïnformeerd over wat er allemaal komt kijken bij de opstart van een eigen zaak? Dan ben je helemaal klaar om je te lanceren als ondernemer. Maar hoe begin je hieraan? Met dit eenvoudig stappenplan maak je er werk van.
In de KBO staan alle ondernemingen die in België actief zijn. Vooraleer je kan starten als zelfstandige, moet je jouw onderneming dan ook (laten) registreren in deze databank. Een erkend ondernemingsloket, zoals dat van Liantis, brengt die inschrijving graag in orde voor jou.
Eens je inschrijving in de KBO voltooid is, ontvang je een uniek ondernemingsnummer. Elke zelfstandige heeft een ondernemingsnummer nodig omdat zowel overheidsinstanties, maar ook leveranciers en klanten jouw onderneming zo kunnen identificeren.
Ben je btw-plichtig? Dan moet er ook een btw-hoedanigheid aan je ondernemingsnummer gekoppeld worden. Je kan je btw-hoedanigheid activeren via het ondernemingsloket van Liantis. Zodra je btw-hoedanigheid is aangevraagd, en dus de activatie van je btw-nummer in orde is, kan je starten met je economische activiteiten.
Als zelfstandige sta je zelf in voor je sociale zekerheid. Elke zelfstandige is verplicht om zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen te betalen. In ruil voor je sociale bijdragen zorgt je sociaal verzekeringsfonds voor je sociale bescherming (kinderbijslag, arbeidsongeschiktheidsuitkering ...).
Last but not least: informeer je over eventuele vergunningen en de nodige bescherming van je zaak. Serveer je bijvoorbeeld voedsel, dan heb je een vergunning nodig van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).
Ondernemen is risico’s nemen. Daarom is het belangrijk om als zelfstandige de nodige verzekeringen af te sluiten. Een aantal verzekeringen voor zelfstandigen, zoals de beroepsaansprakelijkheid, zijn verplicht, maar daarnaast zijn er ook heel wat andere verzekeringen die jou veel problemen kunnen besparen. Denk maar aan:
Als zelfstandige ben je verplicht om een correcte boekhouding bij te houden. Maar ook voor jezelf is het belangrijk om een duidelijk en foutloos overzicht te hebben over de financiële gezondheid van je bedrijf. Afhankelijk van de juridische vorm van je zaak en de omzet die je draait, moet je een volledige of vereenvoudigde boekhouding voeren. In beide soorten moeten alle verrichtingen in je bedrijf voldoende gedocumenteerd zijn met bijvoorbeeld facturen en rekeninguittreksels.
Als zelfstandige betaal je, net zoals werknemers, een belasting op je inkomen. Een eenmanszaak valt onder de personenbelasting, een vennootschap onder de vennootschapsbelasting.
Sluit je vandaag nog aan via het online ondernemingsloket!
Voel je het kriebelen om je eigen zaak te starten, maar weet je nog niet helemaal wat je wil doen als zelfstandige? Dat begrijpen we volledig. De mogelijkheden om te beginnen met een eigen zaak zijn immers eindeloos. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van wat andere ondernemers zoal doen: