De arbeidsdeal: wat is de impact op jouw hr-beleid?
Met de arbeidsdeal wil de overheid de arbeidswetgeving moderniseren. Bovendien moet de deal ons land tegen 2030 een werkzaamheidsgraad van 80% opleveren. Maar welke maatregelen zitten nu precies in het akkoord? Wat betekenen ze voor jou als werkgever? En hoe kan je jouw hr-beleid zelf beter afstemmen op wat medewerkers nu en in de toekomst verwachten?
We bundelden de nieuwe maatregelen op basis van vier pijlers:
Definitief goedgekeurd
Het wetsontwerp is definitief goedgekeurd in de Kamer. De enige formaliteit die nu nog moet gebeuren, is de officiële publicatie in het Belgisch Staatsblad.
Betere werk-privébalans
Zowel bij werkgevers als bij werknemers is er een groeiend besef dat een goede werk-privébalans ontzettend belangrijk is om werk ook werkbaar te houden. Daarom bevat de arbeidsdeal verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat medewerkers hun werk en privéleven beter kunnen combineren.
Meer en betere opleidingen
Investeren in opleidingen, is investeren in de toekomst van je medewerkers én de toekomst van je organisatie. Net daarom is opleiding ook een essentieel onderdeel van de arbeidsdeal.
Meer dynamiek op de arbeidsmarkt
Ontzettend belangrijk in de arbeidsdeal: ervoor zorgen dat onze arbeidsmarkt meer dynamisch wordt op verschillende vlakken.
Verdere digitalisering
Onze economie én onze organisaties moeten ook verder digitaliseren als we concurrentieel willen blijven met onze buurlanden. Daarom neemt de overheid alvast enkele maatregelen en daarnaast kan je als werkgever zelf extra initiatieven op poten zetten.
Zit je nog met vragen?
De arbeidsdeal roept heel wat vragen op. Maar wat is voor jou nog onduidelijk? Waar wil jij graag nog extra duidelijkheid rond krijgen? Of waar zou je graag bijkomende ondersteuning van Liantis kunnen gebruiken?
Laat het ons hieronder zeker weten!