Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Geschenken en geschenkcheques
Met een fietsvergoeding geef je als werkgever een financiële beloning aan je medewerkers voor het woon-werkverkeer dat ze met de fiets afleggen. Het gaat om een maximaal bedrag per afgelegde kilometer. De fietsvergoeding is fiscaal voordelig voor
zowel de werknemer als de werkgever, en geldt niet alleen voor afstanden die worden afgelegd met een klassieke fiets, maar ook voor speedpedelecs en e-bikes. Naast een fietsvergoeding kan je ook een bedrijfsfiets ter beschikking stellen aan je personeel.
Aandelenopties, winstbewijzen en warrants zijn een vorm van alternatieve verloning. Sinds de invoering van de Aandelenoptiewet in 1999 vormen deze financiële instrumenten een juridisch sluitende manier om medewerkers bijkomend te vergoeden op een manier die hen betrekt bij de bedrijfsprestaties. In bepaalde gevallen is deze vorm van verloning ook fiscaal voordelig.
Aandelenopties geven het recht om een bepaald aantal aandelen te kopen binnen een vooraf vastgelegde termijn en dit aan een vaste prijs. In beursjargon: een calloptie.
RSZ-vrijstelling voor basiswaarde van het aandeel als de medewerker binnen 60 dagen intekent op de optie.
Warrants zijn inschrijvingsrechten die medewerkers het recht geven om voor een vaste prijs aandelen aan te kopen bij een kapitaalsverhoging. Het is een specifiek soort aandelenoptie met eigen regelgeving.
Winstbewijzen geven recht op een deel van de winst van het bedrijf via dividenduitkering.
Sport- en cultuurcheques zijn een vorm van alternatieve verloning. Als werkgever kan je ze door het jaar heen toekennen aan je medewerkers. Die kunnen de cheques vervolgens gebruiken voor culturele en sportieve activiteiten. Onder bepaalde voorwaarden is het extralegale voordeel vrijgesteld van RSZ-bijdragen en dus fiscaal voordelig.
Extralegaal verlof is een manier om medewerkers extra vakantie toe te kennen bovenop de 20 wettelijke vakantiedagen voor werknemers in een vijfdagenstelsel. Extra verlof kan je als werkgever op verschillende manieren aanbieden.
In bepaalde sectoren worden er op cao-niveau extra verlofdagen voorzien. Ook als individuele organisatie kan je beslissen om bijkomende vakantiedagen toe te kennen aan personeelsleden.
Sectoraal bepaald verlof
Bijkomende vakantiedagen op basis van sectorafspraken.
Als werkgever kan je je medewerkers met enkele ondersteunende maatregelen helpen bij hun kinderopvang. Met een bedrijfscrèche voorzie je bijvoorbeeld kinderopvang op het werk. Daarnaast kan je een extra werkgeversbijdrage geven voor de opvang die medewerkers zelf organiseren voor hun kinderen. Als je die financiële tussenkomst uitkeert als een aanvulling op de kinderbijslag, is ze vrijgesteld van RSZ-bijdragen tot maximaal 50 euro per maand per kind.
Een bedrijfscrèche is een onbelast sociaal voordeel.
Op een financiële tussenkomst als werkgever zijn in principe RSZ-bijdragen en belastingen verschuldigd.
Met een geschenk of geschenkcheque beloon je een werknemer bij een speciale gelegenheid, zoals Kerstmis, Nieuwjaar of een pensionering. Als werkgever heb je de keuze tussen de uitbetaling van een cadeau in natura of een geschenkcheque. Onder bepaalde voorwaarden kan dat op een fiscaal voordelige manier.
Met bijkomende werknemersopleidingen speel je als werkgever in op de behoefte tot levenslang leren op de werkvloer. Een goed ontwikkeld vormingsbeleid zorgt zowel voor persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers als voor betere bedrijfsprestaties. Daarvoor bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden. Sommige sectoren beschikken over een eigen vormingsfonds. Enkele privé-opleidingen komen dan weer in aanmerking voor de kmo-portefeuille van de Vlaamse overheid.
Pas je verloningsbeleid aan je bedrijf aan, en niet omgekeerd.