De RIZIV-toelage als vroedvrouw

Werk jij (binnenkort) als geconventioneerd vroedvrouw? Dan kom je in aanmerking voor een jaarlijkse toelage via het RIZIV.
Het is een soort tegenprestatie, omdat je geen ereloonsupplementen aanrekent. Via de RIZIV-toelage kan je op een erg voordelige manier jouw pensioen opkrikken en je aanvullende sociale bescherming uitbreiden.

Hoeveel bedraagt de RIZIV-toelage voor vroedvrouwen? 

Voor vroedvrouwen ligt de RIZIV-toelage op 629,34€ (voor het jaar 2023, aanvraag in 2024). Het exacte bedrag hangt af van het aantal V-waarden of verstrekkingen.

V-WAARDEN BEDRAG 2023
Minstens 150 verstrekkingen of 2.250 V-waarden presteren 629,34€*

* Voorgesteld bedrag voor dienstjaar 2024 onder voorbehoud van publicatie van het koninklijk besluit in het Belgisch Staatsblad’

Hoe gebruik je je RIZIV-toelage?

De toelage biedt je een mooie kans om in je eigen sociale zekerheid te investeren. Je hebt twee opties:

  • Je gebruikt de RIZIV-toelage om je pensioen op te bouwen. De toelage wordt dan doorgestort in een aanvullend pensioenplan (zoals het RIZIV Voorzorgsplan via Liantis). Bovendien kan je met een persoonlijke bijdrage jouw RIZIV Voorzorgsplan nog aanvullen met een (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen.
  • Je investeert in een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid in combinatie met het RIZIV Voorzorgsplan. Zo is je inkomen gewaarborgd wanneer je niet in staat bent om te werken.

Hoe aanvragen?

Sluit eerst een RIZIV-Voorzorgsplan af bij Liantis. Dien je aanvraag online in via ProGezondheid - RIZIV (fgov.be). Vervolgens gaat het RIZIV na of je recht hebt op de RIZIV-toelage. Als dat zo is, wordt je toelage automatisch doorgestort en is je aanvraag aanvaard

Overtuigd van de voordelen?

Bezorg me een offerte op maat