Amateurkunstenvergoeding vervangt de kleine vergoedingsregeling

De kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars wordt vanaf 1 januari 2024 vervangen door de ‘amateurkunstenvergoeding’. Het blijft een forfaitaire onkostenvergoeding voor het leveren van kleinschalige artistieke prestaties en de vergoeding blijft ook vrij van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen. Voortaan geldt er wel een registratieplicht op een nieuw onlineplatform ‘Working in the Arts’ én er zijn wijzigingen in de voorwaarden. 

3 minuten leestijd 20 december 2023

Artistieke bijdrage 

De amateurkunstenvergoeding is enkel bedoeld voor artistieke prestaties. Het moet gaan om artistieke bijdragen die noodzakelijk zijn voor het resultaat en dat binnen volgende domeinen: 

  • de beeldende en audiovisuele kunsten; 

  • de muziek; 

  • de literatuur; 

  • het spektakel; 

  • het theater; 

  • de choreografie; 

  • het stripverhaal. 

Technische artistieke activiteiten of artistieke ondersteunde activiteiten komen niet in aanmerking.  

 
Maximale dagvergoeding 

In het kader van de KVR was er een maximumdagbedrag van 147,69 euro en een maximumjaarbedrag van 2953,37 euro. Het maximumjaarbedrag geldt voortaan niet meer. Er is wel een maximale dagvergoeding van 70 euro en een minimale dagvergoeding van 45 euro. Deze bedragen worden op 1 januari van elk jaar geïndexeerd.  

Er is geen wijziging in het aantal dagen waarvoor de vergoeding kan gegeven worden. Dit blijft per jaar maximaal 30 dagen en per opdrachtgever niet meer dan 7 opeenvolgende dagen. 

Respecteer je deze voorwaarden, dan is de vergoeding vrij van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen.  

 
Verplaatsingskosten 

Vanaf 1 januari mogen ook de verplaatsingskosten terugbetaald worden. Het dagplafond is hier 20 euro en wordt geïndexeerd op 1 januari. Er is wel een bewijs van de verplaatsing nodig. Voor verplaatsingen met de wagen en met de fiets mag je een forfaitaire kilometervergoeding toekennen, maar ook hier is het beperkt tot 20 euro per dag.    

 
Registratie op online platform ‘Working in the Arts’ 

De kunstenaarskaart en het bijhouden van de prestaties op Artist@Work verdwijnen. Er is wel een nieuw platform: Working in the Arts (WITA). 

Zowel de opdrachtgever als de uitvoerder moeten vooraf inschrijven op het nieuwe platform. De opdrachtgever moet daarnaast ook elke prestatie en vergoeding aangeven en dit uiterlijk voor de aanvang van de activiteit. Je kan ten vroegste één maand voor de aanvangsdatum een prestatie ingegeven op het platform. Een wijziging of annulering moet ten laatste voor middernacht op de datum van de prestaties ingegeven worden.  

 
Solidariteitsbijdrage 

Als opdrachtgever ben je voortaan verplicht om een solidariteitsbijdrage van 5% te betalen als je voor meer dan 500 euro amateurkunstenvergoedingen aan uitvoerders geeft. De RSZ zal zelf verifiëren of je de solidariteitsbijdrage moet betalen.  

Je krijgt hier een melding van via de eBox ten laatste op 5 februari van het jaar volgend op de prestaties. Het is wel mogelijk om op het platform WITA zelf het totaalbedrag dat al aangegeven is en de eventuele bijdrage te consulteren. 
 

Rapporteringsplicht 

Opdrachtgevers met meer dan 100 dagvergoedingen in het betrokken jaar moeten de Kunstwerkcommissie uiterlijk op 1 maart van het volgende jaar een rapport bezorgen. Dat rapport bevat: 

  • een omstandige verantwoording van het intensief gebruik van de amateurkunstenvergoeding; 

  • een overzicht van de externe klanten die betrokken waren bij de artistieke activiteiten waarvoor gebruik werd gemaakt van de amateurkunstenvergoeding; 

  • een overzicht van het totale omzetcijfer en alle activiteiten en de plaats die de activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van de amateurkunstenvergoeding hierbij innemen. 

 
Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.