De pensioenbonus

Kan je met pensioen gaan maar beslis je om verder te werken zonder je pensioen op te nemen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een pensioenbonus. In afwachting van de definitieve wetgeving geven we je alvast een overzicht van de voornaamste bepalingen.  

2 minuten leestijd 21 december 2023

Wat is de pensioenbonus en wat zijn de voorwaarden?

De pensioenbonus is een financieel voordeel dat je krijgt wanneer je verder werkt zonder je (vervroegd) pensioen op te nemen. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan gekoppeld: 

  • Je werkt verder na de vroegst mogelijke ingangsdatum van je rustpensioen. Let wel, enkel de gewerkte periodes na 1 juli 2024 tellen mee voor je pensioenbonus. 
  • Je laat je rustpensioen ten vroegste ingaan vanaf 1 januari 2025. 
     

Hoeveel levert de pensioenbonus op?

Dit hangt onder andere af van hoe lang je beslist verder te werken. Opgelet: je kan maximum 3 jaren een pensioenbonus opbouwen.

Bedrag pensioenbonus 

3.775 euroNa één jaar verder werken
7.550 euroNa twee jaar verder werken
11.325 euroNa drie jaar verder werken

*Kan je al op 61 of op 62 jaar vervroegd op pensioen als zelfstandige of als werknemer en stel je je pensioen uit? Dan bedraagt de pensioenbonus 11.325 euro per verder gewerkt jaar na 1 juli 2024. 

Is het nuttig om mijn pensioen uit te stellen voor de pensioenbonus?

Dat hangt af van je concrete situatie. Kan je binnenkort met pensioen? Dan zal je pensioenbonus nog niet zichtbaar zijn in Mypension. Je neemt dan best contact op met de pensioendiensten voor meer informatie.   

Kan je pas binnen enkele jaren met pensioen? Dan zal het bedrag van je pensioenbonus op termijn wel zichtbaar zijn in Mypension.   

Enkel de pensioendiensten zijn bevoegd om je rustpensioen en je recht op een pensioenbonus vast te stellen. Op de website van de pensioendiensten vind je alle nodige informatie. 

Let op: De wet rond de pensioenbonus is nog niet officieel goedgekeurd en moet nog in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd worden. De informatie in dit nieuwsbericht blijft dus nog even onder voorbehoud.