Europese Unie neemt nieuwe verordening voor machines aan

De Raad van de Europese Unie heeft onlangs de nieuwe verordening voor machines aangenomen die de machinerichtlijn van 2006 actualiseert. Die bepaling heeft als doel om de essentiële gezondheids- en veiligheidseisen voor machines in de Europese Unie te harmoniseren, het vrije verkeer van machines te bevorderen en een hoog niveau van veiligheid voor medewerkers én burgers te waarborgen.  

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 26 juni 2023

Veiligheid en harmonisatie  

De oorspronkelijke machinerichtlijn van 2006 zorgde in onze wetgeving ervoor dat overal in de Europese Unie dezelfde gezondheids- en veiligheidseisen voor machines van toepassing waren. De recent aangenomen verordening schept nu een duidelijk en juridisch kader voor het op de markt brengen van veilige machines in de Europese Unie. Bovendien houdt dit besluit rekening met de nieuwe risico’s die gepaard gaan met opkomende technologieën én biedt het ook duidelijkheid en rechtszekerheid. Want het toepassingsgebied is vanaf nu duidelijker waardoor de regels ook van toepassing zullen zijn op kleine privévoertuigen en licht elektrische voertuigen zoals elektrische steps en fietsen, die anno 2023 op grote schaal gebruikt worden maar ook potentieel gevaarlijk kunnen zijn.  

 
Wat houdt dit nu concreet in? 

Vanaf nu is het verplicht om een conformiteitsbeoordeling uit te voeren voor zes categorieën van machines met een ‘hoog risico’, en dit door een derde, externe partij.  
Ook moet bij elk product veiligheidsinformatie verstrekt worden. Dit zal veelal digitaal gebeuren tenzij klanten specifiek vragen naar instructies op papier.  

De Raad heeft het standpunt van het Parlement goedgekeurd en de verordening aangenomen. Zodra de voorzitters van het Parlement en de Raad de verordening ondertekenen, zal het Publicatieblad van de Europese Unie het besluit publiceren.  
De verordening treedt in werking 20 dagen na de publicatie waarop lidstaten en marktdeelnemers vervolgens 42 maanden de tijd hebben om de nieuwe regels in de praktijk toe te passen.