Flex Abonnement: nieuwe formule NMBS houdt rekening met telewerk

Vorig jaar konden werknemers die twee tot drie keer per week hetzelfde traject naar het werk afleggen, al het Flex Abonnement van De NMBS aanschaffen. Een pilootproject dat inspeelt op de tendens van telewerk, maar ook rekening houdt met wie deeltijds werkt. Een succes, want sinds 1 april zit de flexibele vervoersformule in het regulier aanbod van de NMBS. 

2 minuten leestijd Verloning personeel 12 april 2023

Flexibele vervoersformule: wie betaalt?

Binnen het Flex Abonnement zijn verschillende formules uitgewerkt, afhankelijk of het abonnement rechtstreeks door de werkgever via het derdebetalerssyteem verloopt of als de medewerker het abonnement zelf aanschaft.  

  • Derdebetalerssyteem: in dit geval betaalt de werkgever 80% rechtstreeks aan de NMBS. De overige 20% betaalt de overheid. 

  • Medewerker koopt zelf het abonnement: de werkgever betaalt het abonnement (gedeeltelijk) terug, afhankelijk van de sectorale regels die zijn vastgelegd in het paritair comité. 

Zijn er geen sectorale regels opgelegd? Dan geldt de verplichte terugbetaling door de werkgever zoals voorzien in NAR-cao 19/9. In deze cao is er tot op heden nog geen specifieke regeling voor de terugbetaling van het Flex Abonnement opgenomen. De FOD WASO raadt aan om in dat geval de tabel die geldt voor de halftijdse treinkaart toe te passen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het nieuwe flexibele abonnement van NMBS? Ontdek hier meer: Flexibel abonnement voor telewerk : Flex Abonnement | NMBS (belgiantrain.be).