Mag ik als kapper werken op 24 en 31 december?

24 en 31 december, twee dagen waarop veel mensen nog graag een bezoek aan de kapper brengen, vallen dit jaar op een zondag. In PC 314 geldt er opeenvolgende rust van 48 uur die meestal op zondag en maandag wordt genomen, waardoor dit dus sluitingsdagen zijn. Daarom is er voor de sector een afwijkende regeling voorzien, waardoor onder andere kappers uitzonderlijk toch kunnen werken op deze hoogdagen.  

2 minuten leestijd 08 december 2023

Wat zijn de voorwaarden? 

Een tewerkstelling op zondag 24 december en 31 december 2023 is enkel mogelijk onder deze voorwaarden: 

  • Je medewerkers moeten in de eerste plaats vrijwillig akkoord gaan met het werken op zondag. 
     

  • De prestatie op deze dagen mag per werknemer maximaal acht uur bedragen en het einduur van de prestaties is tot 18 uur. In geval van overschrijding van dit einduur, moet je een loontoeslag gelijk aan 100% betalen. 
     

Moet je voor deze dagen extra loon betalen? 

De tewerkstelling op deze dagen wordt in principe gewoon normaal verloond aan 100%. Werknemers hebben eveneens recht op inhaalrust, ook aan 100%. De inhaalrust moet binnen de week volgend op de prestatie worden opgenomen op een gewone activiteitsdag. 

In uitzonderlijke gevallen mag de inhaalrust toch later opgenomen worden, maar dan is er wel een schriftelijke verklaring van de betrokken medewerker vereist. 

Let op: als er geen inhaalrust binnen de week volgend op de prestatie wordt toegekend, noch een ondertekende verklaring kan worden voorgelegd, moet je de prestatie vergoeden aan 200%, met daarbovenop alsnog inhaalrust aan 100% op te nemen volgens de gewone geldende regels. 

 
Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.