Nieuw sectoraal akkoord voor het paritair comité autobussen en autocars, PC 140.01

Het paritair comité voor de autobussen en autocars (PC 140.01) sloot een nieuwe cao af in verband met de toekenning van de koopkrachtpremie. Wat betekent dit concreet voor jou? 

4 minuten leestijd 11 december 2023

Premie van 250 euro bij uitzonderlijk hoge winst

Als werkgever moet je jouw arbeiders volgens de nieuwe sectorale cao een koopkrachtpremie toekennen in de vorm van consumptiecheques ter waarde van 250 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) als je in 2022 uitzonderlijk hoge winst maakte. 

Je hebt uitzonderlijk hoge winst gemaakt als de winst (code 9905 op de jaarrekening) voor het boekjaar afgesloten in 2022 positief is.

Maximaal 25% van de winst (code 9905) kan worden aangewend voor de betaling van de koopkrachtpremie voor de werknemers. Overschrijdt het totale bedrag van de te betalen koopkrachtpremies deze 25%, dan worden de koopkrachtpremies pro rata toegekend.

Reeds toegekende koopkrachtpremies of winstpremies in 2023 mogen in mindering gebracht worden van de in functie van deze cao toe te kennen koopkrachtpremie.

Premie van 125 euro bij hoge winst

Maakte je geen uitzonderlijk hoge winst, maar hoge winst, dan ken je jouw medewerkers een koopkrachtpremie van 125 euro toe.  

Dit is het geval voor alle werkgevers van PC 140.01. Voor de bepaling van het begrip hoge winst wordt in de cao namelijk verwezen naar de winst van alle ondernemingen met RSZ-codificatie 085 in het jaar 2022, en een gestegen omzet van de sector ressorterend onder PC 140.01, wat kan afgeleid worden uit gestegen tewerkstellingscijfers via het Sociaal fonds en de werkgeversfederatie. De sector deelt mee dat hieraan voldaan wordt.

Maximaal 25% van de winst (code 9905) kan worden aangewend voor de betaling van de koopkrachtpremie voor de werknemers. Overschrijdt het totale bedrag van de te betalen koopkrachtpremies deze 25%, dan worden de koopkrachtpremies pro rata toegekend.

Reeds toegekende koopkrachtpremies of winstpremies in 2023 mogen in mindering gebracht worden van de in functie van deze cao toe te kennen koopkrachtpremie.

 

Bijzonderheden

  • De werknemer moet effectief in dienst zijn op 30 november 2023 om recht te hebben op de koopkrachtpremie.
  • Voor de toekenning van de koopkrachtpremie onder de definitie van hoge winst dient de werknemer in de referteperiode van 1 november 2022 tot en met 31 oktober 2023 minstens 90 effectief gewerkte dagen te hebben gepresteerd (in een 5-dagenweek).

    Voor de toekenning van de premie onder de definitie uitzonderlijk hoge winst dient de werknemer in de referteperiode van 1 november 2022 tot en met 31 oktober 2023 minstens 90 effectief gewerkte dagen te hebben gepresteerd (in een 5-dagenweek). Voor deeltijdse werknemers en werknemers in andere arbeidsregimes wordt de berekening voor deze premie onder de definitie uitzonderlijk hoge winst omgezet in uren en gebeurt een omrekening pro rata de tewerkstellingsbreuk.
     
  • In geval van de toekenning van deze koopkrachtpremie op sectoraal vlak kan je de gemaakte kosten (kost premie, 16,5 % patronale bijdrage en administratiekosten van de uitgever), mits voorlegging van de factuur van de uitgever van de koopkrachtpremie en een nominatieve lijst van de werknemers die deze premie ontvingen, integraal terugvorderen van het Sociaal Fonds.
    Deze terugvordering dient ingediend te worden bij het Sociaal Fonds voor 30 juni 2024 en is steeds beperkt tot de premie in geval van “hoge winst in 2022”: maximum 125 euro (+16,5% patronale bijdrage en administratiekosten van de uitgever) per werknemer. Ingeval van “uitzonderlijke hoge winst in 2022” zal je zelf het verschil tussen de koopkrachtpremie van 125 euro per werknemer en 250 euro per werknemer, hetzij 125 euro, bekostigen.

Heb je vragen over de criteria van uitzonderlijk hoge winst? Dan neem je het best contact op met je accountant. 

Welke informatie hebben wij nodig om de koopkrachtpremie voor jou te berekenen?

Laat je klantenadviseur ten laatste op 20 december 2023 weten of je al dan niet voldoet aan de criteria en of je aan je personeel een hogere koopkrachtpremie wil toekennen via een ondernemings-cao of individuele toekenning, via dit invulformulier.

Meer informatie:

Voor meer informatie over deze en andere cao’s van jouw sector kan je altijd terecht op ons online platform My Liantis. Ga naar ‘organisatie’, ‘sectorinformatie’, kies voor de sector ‘140.01’. Ga vervolgens naar ‘juridische info’.