Nieuwe praktijkgids voor verlichting van binnenwerkplekken

Het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (BIV) heeft samen met Volta een nieuwe praktijkgids ontwikkeld voor het verlichten van binnenwerkplekken.  

1 minuten leestijd 30 januari 2024

Belang en toepassing van de praktijkgids 

De Europese norm voor de verlichting van binnenwerkplekken is aangepast in 2021 en stelt de specifieke vereisten vast voor de verlichting in werkruimtes. Denk hierbij aan kantoren maar ook werkplaatsen en magazijnen. Ze willen zo het visueel comfort van mensen en goede prestaties op de werkvloer verzekeren.  

In 2021 werd een herziening van de norm gepubliceerd omdat er een aantal belangrijke wijzigingen waren ten opzichte van de versie van 2011. Omdat niet alle aspecten van het verlichtingsontwerp in detail beschreven worden in een normatief document, worden in de herwerkte gratis praktijkgids concrete richtlijnen gegeven en vind je er ook interpretaties terug die aanvullend zijn op de algemene eisen van de norm. 

De praktijkgids wil de norm op een praktische manier te benaderen. Zo wordt er onder andere een voorbeeld uit de norm toegelicht waarin de criteria worden bepaald waaraan de verlichting van het taakvlak in een kantoor moet voldoen waar ook oudere werknemers werken:  

licht2

Je kan de nieuwe praktijkgids gratis downloaden via de website van het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde.