Een rijgeschiktheidsattest aanvragen via Liantis

Voor alle rijbewijzen C en D, en in sommige gevallen ook voor rijbewijzen A en B (voor taxichauffeurs en rijschoolinstructeurs), is een rijgeschiktheidsattest nodig. Voor een medisch onderzoek in kader van een attest voor groep 2 kan je bij Liantis terecht.

Verplicht medisch onderzoek

Om het nodige rijgeschiktheidsattest te bekomen, moeten chauffeurs van zwaar transport of specifieke transportdiensten (reizigersvervoer met autobus/autocar, verhuurwagens-met-chauffeur, taxi’s, ambulances, bezoldigd leerlingenvervoer, rijschoolinstructeurs) zich medisch laten keuren. De arbeidsarts onderzoekt of de gezondheid van de betrokkene het toelaat om veilig een gemotoriseerd voertuig te besturen.

Klant bij Liantis?

Dan maak je in een handomdraai een afspraak voor een medisch onderzoek via jouw klantenadviseur.

Maak hier een afspraak

Hoe lang is een rijgeschiktheidsattest geldig?

Een rijgeschiktheidsattest is in de regel 5 jaar geldig. Chauffeurs van 67 jaar of ouder worden verwezen naar een arts van een medisch centrum van Medex. Raadpleeg www.medex.be voor meer info of neem contact op met het call center van Medex op het nummer 02/524 97 97.

Rijgeschiktheidsattest per groep

We onderscheiden twee groepen bestuurders. Tot groep 1 behoren bestuurders van motoren en personenauto’s (de categorieën A3, A, B, B+E en G). Groep 2 bestaat uit chauffeurs van vrachtwagens, taxidiensten en bussen en van vervoer in opdracht van een werkgever (de categorieën C, C+E, D en D+E en de subcategorieën C1, C1+E, D1 en D1+E).

Groep 1

In groep 1 is een rijgeschiktheidsattest verplicht voor chauffeurs van specifieke transportdiensten. Bovendien moet wie een rijbewijs heeft van groep 1, maar niet (langer) voldoet aan de vereiste medische criteria, zijn rijgeschiktheid laten evalueren door een arts of specialist die hiervoor bevoegd is.

Voorbeeld

Frank heeft in het verleden last gehad van epilepsieaanvallen. Zijn werkgever wil hem inzetten als koerier met een kleine personenwagen. Ook al bezit Frank een rijbewijs van groep 1, toch zal hij zijn rijgeschiktheid moeten laten evalueren door zijn neuroloog en, indien nodig, de voorwaarden en de geldigheidsduur van zijn rijbewijs laten aanpassen.

Groep 2

Alle bestuurders van groep 2 hebben een rijgeschiktheidsattest nodig. Daartoe ondergaan zij een medisch onderzoek bij een erkende arts. Indien nodig moeten ze bijkomend advies inwinnen bij de specialist (oogarts, neuroloog, endocrinoloog…).

Medisch rijgeschiktheidsattest via Liantis

Liantis voert medische onderzoeken uit voor rijgeschiktheidsattesten voor groep 2*. Wie in loondienst werkt, vraagt zijn werkgever hiervoor een afspraak te maken via onze klantenadviseurs. Ben je chauffeur op zelfstandige basis, dan kan je zelf online een afspraak inplannen.

Prijs rijgeschiktheidsattest

De prijs van een medisch onderzoek in het kader van rijgeschiktheid hangt af van het moment waarop je bij ons wenst langs te komen:

  • een onderzoek op werkdagen tussen 8 en 17 uur kost €205,00
  • een onderzoek op zaterdag of buiten de kantooruren kost € 293,00

Je kan dit bedrag meteen online afrekenen via Bancontact/Mister Cash.

*Liantis externe dienst voor preventie en bescherming geeft voorrang aan zijn vastgelegde taken als preventiedienst.

Heb je als niet-klant al een afspraak voor een onderzoek maar wil je die wijzigen?

Bestaande afspraak wijzigen