Coronasneltests in bedrijven: ontdek hier de antwoorden op al je vragen

In de strijd tegen het coronavirus besliste de overheid midden maart 2021 om met sneltests te starten in bedrijven waar telewerk onmogelijk is. Het is aan de erkende externe preventiediensten zoals Liantis om deze tests uit te voeren. Maar kan jij als werkgever zelf sneltests aanvragen? En hoeveel kosten ze precies? We geven je antwoorden op alle mogelijke vragen.

Over welk soort tests gaat het?

Sneltests (antigeentests) zijn een goede manier om uitbraken van het coronavirus te voorkomen in bedrijven waar telewerk onmogelijk is. Het is altijd een (para)medicus die deze tests afneemt. Er komt geen labo aan te pas, en binnen een kwartier kennen je werknemers het resultaat. Er zijn ondertussen al verschillende types sneltests op de markt.

Belangrijk: je mag deze tests niet verwarren met de zelftests die op de markt zijn en waarbij mensen zelf een test kunnen aankopen en afnemen.

Kan jij als werkgever zelf sneltests aanvragen?

Vanuit Liantis hebben we een checklist opgesteld die jij als werkgever kan invullen. Als je deze ingevulde vragenlijst aan je klantenadviseur en/of arbeidsarts bezorgt, bepalen wij de prioriteit voor het afnemen van de sneltests in je onderneming. Ten slotte gaan wij als externe preventiedienst de tests bestellen en met jou contact opnemen voor de planning. Belangrijk: de aanpak van sneltests in je onderneming gebeurt steeds in samenspraak met de regionale gezondheidsinspecteur en/of de arts-sociaal inspecteur van de dienst Toezicht Welzijn op het Werk.

Hoelang wordt er getest?

De sneltests worden ingezet tijdens een welbepaalde periode (bijvoorbeeld een maand). Tijdens zo’n tijdspanne zal de arbeidsarts op uiteenlopende momenten testen, in samenspraak met de werkgever. Natuurlijk kan de arbeidsarts altijd beslissen om de eerder vastgelegde periode toch uit te breiden en dus langer te testen.

Hoeveel kosten de sneltests?

De kosten voor de tests worden je niet aangerekend. Uiteraard voorziet Liantis ook de nodige beschermingsmaterialen en afvalcontainers, doen wij de nodige administratie en planning en zorgen wij ervoor dat de testen op een veilige manier gestockeerd en getransporteerd worden.  Dit stemt overeen met een kost van 150 euro per keer we komen sneltesten afnemen. Ook de tijd die je externe preventiedienst investeert, moet je als werkgever vergoeden.

Wat als je werknemer een positieve sneltest aflegt?

Dan moet de betrokken werknemer meteen in isolatie. Vervolgens zal de externe preventiedienst zoals Liantis de contacttracing voor haar rekening nemen. Daarbij brengt ze alle hoogrisicocontacten in kaart. Ook deze contacten – mogelijk andere medewerkers – moeten vervolgens in quarantaine volgens de geldende regels van de overheid (momenteel 10 dagen).

Wat als je werknemer een negatieve sneltest aflegt?

Opgelet: een negatieve sneltest wil niet per definitie zeggen dat een werknemer niet besmet is. Het blijft dus ontzettend belangrijk voor de werkgever en de werknemers om de algemene preventiemaatregelen (afstand houden, handhygiëne verzorgen, mondmaskers dragen…) te blijven respecteren.

Wat met de privacy?

Een werknemer kan en mag weigeren om een sneltest te ondergaan. Daarnaast mag de externe preventiedienst de resultaten van de sneltests niet doorgeven aan de werkgever.