My Liantis

Bedrijfswagen kopen of leasen als zelfstandige: waar moet je op letten?

Als zelfstandige maak je vaak zakelijke ritten, in je bedrijfswagen of in je eigen auto. Maar hoe zit het met de fiscale aftrekbaarheid van een wagen? Moet je afschrijvingen doen op de auto, welke autokosten zijn aftrekbaar en kan je beter kopen of leasen? Liantis vertelt je alles over zakelijk rijden.

Fiscale aftrekbaarheid van een wagen

Zakelijk rijden, dat kan voordelig dankzij de fiscale aftrekbaarheid van een wagen. Het maakt daarbij niet uit of je rijdt in je eigen auto, een bedrijfsauto of zakelijk leaset. Wat voor jou het voordeligst is, hangt van veel factoren af.

Kopen van een bedrijfswagen

Wil je een auto kopen als zelfstandige, dan komt de bedrijfsauto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van je onderneming. De kosten van de auto mag je voor een stuk aftrekken van je opbrengsten. Daarbij moet je wel rekening houden met je privégebruik van de bedrijfswagen. Dit moet op een realistische manier weerspiegeld zijn in het deel van de kosten dat je inbrengt.

Koopt jouw vennootschap een auto, dan is dat een investering waarop je jaarlijks moet afschrijven.

bedrijfswagen
Voorbeeld Cyriel geeft op zelfstandige basis marketingadvies aan kmo’s. Hij is in de hele provincie actief en legt heel wat kilometers af onderweg naar klanten. Aangezien zijn aftands autootje aan vervanging toe is, bespreekt Cyriel de aanschaf van een nieuwe wagen met zijn accountant. Op zijn advies koopt Cyriel een betrouwbare nieuwe auto, die onderdeel uitmaakt van het vermogen van zijn eenmans-BVBA. Op fiscaal vlak mag Cyriel de kosten voor deze wagen aftrekken van de opbrengsten van zijn EBVBA.

Aftrekbaarheid van autokosten

De algemene regel is dat autokosten voor 75% fiscaal aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan kosten als afschrijvingen, aankoopprijs en btw, onderhoud, brandstof, verzekeringen, belastingen, reparaties, banden ... Kosten voor het installeren van een autotelefoon zijn voor 100% aftrekbaar, net als de financiering, interesten en andere financiële kosten die zijn inbegrepen bij huurkoop of leasing.

Verschil in wetgeving eenmanszaak en vennootschap

Zelfstandig ondernemers (natuurlijke personen) mogen hun autokosten voor 75% inbrengen. De fiscale aftrek voor vennootschappen is gebaseerd op de CO2-uitstoot van de wagen, met een onderscheid tussen diesel, benzine en elektrische voertuigen. Deze regel geldt voor alle aftrekbare kosten (aankoop, reparaties, onderhoud, verzekering, belasting ...) behalve de brandstofkosten. De fiscale aftrek voor brandstof is net als bij eenmanszaken 75%.

Voordeel van alle aard

Gebruik je je firmawagen ook privé, dan geniet je een ‘voordeel van alle aard (VAA)’, oftewel een voordeel in natura. De fiscus belast dit voordeel van alle aard via een formule die rekening houdt met:

  • de catalogusprijs van de auto + alle opties en de btw
  • de brandstof
  • de leeftijd van de wagen
  • de CO2-uitstoot

Kan ik als zelfstandige in bijberoep mijn autokosten inbrengen?

Ook als zelfstandige in bijberoep is een bedrijfswagen fiscaal aftrekbaar. Gangbaar is een fiscale aftrek van 33%, omdat je de wagen ook privé gebruikt en om op je hoofdberoep te geraken. De kilometers die je maakt voor je hoofdberoep mag je overigens voor 0,15 euro per kilometer in aftrek brengen.

Wil je als zelfstandige in bijberoep je auto voor meer dan 33% inbrengen? Dan moet je via een kilometerregistratie kunnen aantonen hoeveel kilometers je aflegde voor je bijberoep.

Heb je nog een auto, of een bedrijfswagen van je werkgever? Dan is het makkelijker te verantwoorden dat je je wagen voor bijberoep niet gebruikt voor privéverplaatsingen. Maar dan nog is het niet verstandig je auto als bijberoeper in te brengen voor 100%.

Een bedrijfswagen leasen of kopen: wat is voordeliger?

Zelfstandigen en vennootschappen kunnen een auto leasen of kopen. Per saldo is het voordeliger een bedrijfsauto te kopen, nadeel is dat je de auto dan in een keer moet betalen.

Als je kiest voor leasen, kan je de btw spreiden in tijd omdat je bij elke leasefactuur een stukje btw krijgt aangerekend.

Koop je de auto met contant geld of met een klassieke financiering, dan moet je de btw direct betalen, terwijl je die pas na verloop van tijd voor de helft zal kunnen recupereren.

Daarnaast gelden er boekhoudkundige verschillen. Bij aankoop en financiële leasing van de bedrijfswagen staat de auto op de balans en moet je er jaarlijks op afschrijven. Bij renting en operationele leasing is de auto geen investering en neem je de maandelijkse facturen op als kosten.

Een bedrijfswagen voor mijn werknemers: waar moet ik op letten?

Stel je je werknemers een bedrijfswagen ter beschikking, dan genieten ze een belastbaar voordeel van alle aard (VAA). De berekening van het forfaitair voordeel gaat volgens de gangbare formule (zie hierboven bij voordeel van alle aard).

Kan je als zelfstandige een bedrijfswagen inbrengen? Lees meer in onze gratis startersgids!

Lees de startersgids