My Liantis

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: dit moet je weten

Je bent verantwoordelijk voor je daden als particulier, maar ook als zelfstandige. Uiteraard gaan we ervan uit dat je nooit opzettelijk schade aanricht, maar ook met de beste wil van de wereld, kan er iets fout lopen. Als zelfstandige ben je bovendien aansprakelijk voor schade die een medewerker heeft aangericht. Goed verzekerd zijn, is dus de boodschap. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt onopzettelijke schade die veroorzaakt is door een contractuele of door een beroepsfout.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt onopzettelijke schade die veroorzaakt is door een contractuele of door een beroepsfout. Vooral mensen met een intellectueel of een medisch beroep hebben belang bij zo’n verzekering. Denk maar aan notarissen, accountants, verzekeringsmakelaars, it-specialisten, dokters, kinesisten, vroedvrouwen …

beroepsaansprakelijkheid
Voorbeeld Tom ontwerpt voor een van zijn klanten, een transportbedrijf, software die helpt om de snelste route voor de vrachtwagens te berekenen. Omdat Tom een module verkeerd programmeerde, rijden veel vrachtwagens fout en lijdt zijn klant financiële schade. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering van Tom dekt die schade.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor een aantal beroepen, zoals architecten, boekhoudkundige en fiscale beroepen, vastgoedmakelaars en syndici, schuldbemiddelaars en voorlopige bewindvoerders, landmeter-experts en notarissen.

De volledige, indicatieve lijst vind je op de website van de FSMA.

Hoeveel kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan variëren van honderd tot enkele duizenden euro’s. De exacte kost hangt af van verschillende factoren:

  • de activiteit die je uitoefent.
  • de bedragen die je wil verzekeren.
  • en het aantal personen dat je wil verzekeren.
Veiligheid
Voorbeeld Binnen de architectenassociatie van Lore, Tom en Frederik opteerden de drie architecten ervoor om niet elk afzonderlijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Het trio sloot een groepspolis af voor de associatie.

Ontdek de troeven van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering via Liantis

Lees meer

Advies nodig over een beroepsaansprakelijkheid voor zelfstandigen? Stel je vragen tijdens een vrijblijvend videogesprek

Wil je graag wat meer informatie over een beroepsaansprakelijkheid voor zelfstandigen? Goed nieuws: je kan namelijk makkelijk gratis en vrijblijvend advies krijgen over deze verzekering via een videogesprek. Een online gesprek dus via je computer, laptop, tablet of smartphone. Op de plek waar jij dat kiest.

Klik hieronder meteen op het moment dat jou het best past en we plannen een videogesprek in met één van onze experten.